Ciucă: Evaluarea de etapă a membrilor Cabinetului am făcut-o pe baza a zece criterii obiective

Autor: Cosmin Pirv Postat la 04 iulie 2022 26 afişări

Fiecare membru al Cabinetului a abordat cu multă seriozitate angajamentul de îndeplinire a ţintelor, jaloanelor şi reformelor din PNRR, spune premierul Nicolae Ciucă într-un mesaj cu ocazia împlinirii a şapte luni de la preluarea guvernării.

Ciucă: Evaluarea de etapă a membrilor Cabinetului am făcut-o pe baza a zece criterii obiective

„Am preluat responsabilitatea guvernării în urmă cu şapte luni, într-un moment în care economia era afectată de doi ani de pandemie, iar românii aveau nevoie de măsuri ferme care să le aducă siguranţă. Am trecut împreună peste criza sanitară, am stabilizat criza energetică, iar acum gestionăm şi avem sub control efectele pe care România, asemenea multor state, le resimt ca urmare a războiului din Ucraina”, susţine premierul.

Potrivit acestuia, Sprijin pentru România, programul în valoare de 17,3 miliarde de lei, completează măsurile de protejare a cetăţenilor şi economiei de efectele crizelor multiple.

„România este astăzi o ţară sigură şi stabilă social, economic şi politic, pregătită sa depăşească cu bine efectele crizelor cu care ne confruntăm şi să se angajeze pe drumul reformelor, modernizării şi dezvoltării. În cele şapte luni, am asigurat cetăţenilor noştri şi economiei naţionale garanţii de securitate, în pofida riscurilor pe care le implica războiul de la graniţă. Niciodată România nu a fost mai apărată decât este acum ca stat membru NATO şi UE. Acest statut al ţării noastre, noul Concept Strategic al NATO adoptat recent la Madrid şi armata naţionala in continua modernizare oferă mai departe securitate românilor, dar si refugiaţilor ucraineni care aleg sa rămână în România. Împreună cu societatea civilă, cu autorităţile locale, sprijiniţi de comunitatea europeană si instituţiile internaţionale, am reuşit să oferim adăpost şi sprijin pentru mai mult de 1,4 milioane de ucraineni care au fugit din calea războiului si s-au adăpostit temporar sau au tranzitat România”, a adăugat Nicolae Ciucă.

Acesta spune că, în plan social, prin măsuri coerente şi atent ţintite, Guvernul a venit cu o plasă de siguranţă care să-i protejeze pe cetăţeni şi că creşterea preţurilor la produse de bază, carburanţi şi energie ar fi fost şi mai acut resimţită în lipsa intervenţiei Guvernului.

„Am introdus măsuri de compensare şi stabilizare a preţului la energie electrică şi gaze naturale. Împreună cu mediul privat ne-am asumat reducerea/stabilizarea preţului la benzină şi motorină si eliminarea acţiunilor speculative din piaţa carburanţilor. Am încurajat mediul privat să menţină locurile de muncă şi să creeze altele noi pentru a înlătura riscul şomajului. Am crescut salariul minim pe economie şi am acordat facilităţi antreprenorilor să facă încă o majorare, oferind facilitatea suspendării impozitului şi contribuţiilor. Din primele zile de mandat am crescut pensiile şi drepturile sociale, iar în această lună cei mai mulţi dintre pensionari vor primi un sprijin financiar de 700 de lei care sa-i ajute in aceasta perioada marcata de creşterea preţurilor”, susţine prim-ministrul.

El a amintit şi alte măsuri sociale şi economice luate de Guvern şi susţine că acest Executiv este cel care a alocat cel mai mare buget de investiţii din ultimii 32 de ani, a crescut absorbţia fondurilor europene cu 7% şi pregăteşte mobilizarea a peste 90 de miliarde de euro fonduri europene. De asemenea, a amintit de fondurile europene prin Politica de Coeziune şi prin PNRR.

„Faptul că România a înregistrat cea mai mare creştere economică între statele membre ale Uniunii Europene in primul trimestru al acestui an, iar investiţiile străine directe au crescut cu 34% în primele patru luni ale acestui an comparativ cu anul trecut validează încrederea investitorilor în economia naţională şi confirmă măsurile luate de Guvern. Este nevoie sa consolidam ceea ce am reuşit până acum, iar stabilitatea socială, economică şi politică sunt fundamentale pentru continuarea obiectivelor noastre. Investiţiile vor fi impulsionate in continuare de către fondurile europene pe care le avem la dispoziţie, precum şi de parteneriatul onest cu mediul de afaceri. În momente de criză este nevoie mai mult ca oricând să fim solidari şi uniţi, să ne ascultăm, să ne înţelegem, să ne ajutăm”, a mai spus în mesaj premierul.

„Păstrarea cotei unice de impozitare, a schemelor de ajutor de stat şi accesul la finanţare asigură mediul necesar dezvoltării investiţiilor. Continuăm să îmbunătăţim colectarea la bugetul de stat prin digitalizare si o administraţie mai eficientă. Un obiectiv importante asumat de Guvern este obţinerea independenţei energetice a României şi transformarea ţării într-un factor de securitate energetică în regiune. Noua Lege offshore şi investiţiile în energie fac posibilă exploatarea resurselor de gaze naturale din Marea Neagră şi a celor de mare adâncime din judeţul Buzău. Prin exploatarea resurselor din platoul continental al Mării Negre care aparţine României, vom ajunge să asigurăm 90% din necesarul de consum. Reprezintă un salt remarcabil şi dovedeşte capacitatea României de a găsi noi resurse şi soluţii într-o perioadă în care furnizarea de gaze naturale la nivel mondial este ameninţată de războiul din Ucraina”, mai artă Nicolae Ciucă.

El spune că volumul mare de finanţare pentru următorii ani va accelera ritmul de modernizare al României.

„Evaluarea de etapă a membrilor Cabinetului am făcut-o pe baza a zece criterii obiective raportate la aşteptările cetăţeanului şi societăţii româneşti. Stadiul îndeplinirii Programului de Guvernare, angajamentul în baza căruia am preluat responsabilitatea guvernării, şi al Programului Sprijin pentru România, a fost corelat eforturilor de a asigura finanţarea măsurilor luate din surse interne şi externe. Iar în acest sens am monitorizat cu atenţie şi m-am bucurat să constat ca fiecare membru al Cabinetului a abordat cu multă seriozitate angajamentul de îndeplinire a ţintelor, jaloanelor şi reformelor din PNRR, ceea ce ne oferă şansa accesării acestui mecanism de finanţare european. Aceeaşi importanţă am acordat-o atragerii celorlalte fonduri europene puse la dispoziţia României prin Cadrul financiar multianual 2014-2020 şi pregătirii proiectelor pentru finanţarea din actualul exerciţiu financiar. Modul în care resursele naţionale şi europene au fost utilizate în beneficiul oamenilor şi dezvoltării comunităţilor este un alt criteriu care a stat la baza evaluării echipei guvernamentale”, a mai transmis Ciucă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
nicolae ciucă,
guvernare,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.