Ciucă: Creşterea calităţii vieţii cetăţenilor aparţinând minorităţii rome, prioritate a Guvernului

Autor: Cosmin Pirv Postat la 02 august 2022 28 afişări

Creşterea calităţii vieţii cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome, bazată pe cetăţenie activă, incluziune socio-economică şi valorizarea patrimoniului cultural rom reprezintă o prioritate a Guvernului, susţine Nicolae Ciucă într-un mesaj cu ocazia Zilei de Comemorare a Holocaustului Romilor.

Ciucă: Creşterea calităţii vieţii cetăţenilor aparţinând minorităţii rome, prioritate a Guvernului

Premierul Nicolae Ciucă numeşte Holocaustul împotriva romilor „unul dintre cele mai întunecate capitole din istoria umanităţii”.

„În urmă cu 78 de ani, pe 2 august 1944, în camerele de gazare de la Auschwitz, regimul nazist se năpustea, barbar, asupra câtorva mii de etnici roma şi sinti. În acelaşi timp, ne amintim, cu profund respect şi compasiune, de drama celor 25.000 de romi din România, care, din ordinul regimului Antonescu, cu opt decenii în urmă, au început să fie deportaţi în Transnistria, frigul, foamea şi bolile fiind fatale pentru 11.000 dintre aceştia. Amintirea victimelor trebuie să rămână neştearsă din memoria colectivă, iar atrocităţile petrecute în timpul Holocaustului nu trebuie uitate niciodată”, se arată în mesaj.

Premierul spune că, cu cât ne îndepărtăm mai mult, temporal, de Holocaust, cu atât creşte riscul ca tăcerea şi uitarea să se aşeze peste suferinţele victimelor. Tocmai de aceea, este esenţial ca faptele să fie cercetate şi investigate, mărturiile supravieţuitorilor diseminate, responsabilităţile asumate, astfel încât adevărul să fie cunoscut de toţi.

Nicolae Ciucă susţine că în România au fost înregistrate progrese în ceea ce priveşte cercetarea istoriei romilor. Aceste demersuri trebuie consolidate prin programe educaţionale, campanii de conştientizare, documentarea adecvată a faptelor.

El aminteşte că statul român a instituit, prin lege, data de 2 august ca Ziua naţională de comemorare a Holocaustului împotriva Romilor – Samudaripen.

„Perioada dificilă pe care o traversăm, marcată, în principal, de invazia ilegală, neprovocată şi nejustificată a Federaţiei Ruse în Ucraina, readuce în atenţie faptul că democraţia, pacea şi stabilitatea sunt valori pentru care trebuie să luptăm continuu, deoarece tenebrele revizionismului, extremismului şi urii pot oricând acapara societăţile. În calitate de prim-ministru al României, subliniez, încă o dată, faptul că Executivul este deplin angajat în promovarea memoriei Holocaustului, combaterea antisemitismului, rasismului şi xenofobiei, susţinerea educaţiei şi cercetării despre Holocaust, respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, cultivarea respectului faţă de demnitatea umană. Totodată, creşterea calităţii vieţii cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome, bazată pe cetăţenie activă, incluziune socio-economică şi valorizarea patrimoniului cultural rom reprezintă o altă prioritate a Guvernului pe care îl conduc. Istoria romilor a fost una marcată de excluziune şi discriminare, care au lăsat urme adânci, iar datoria noastră este de a repara toate aceste nedreptăţi şi de a milita pentru o societate a dialogului, incluziunii şi a respectului faţă de valorile şi principiile europene”, adaugă premierul.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
nicolae ciucă,
holocaust,
romi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.