CITR: Aproape 60% din companiile profitabile au o marjă de profit sub 5%

Autor: Cristina Cuncea Postat la 09 aprilie 2014 87 afişări

Mai mult de jumătate din companiile profitabile din România au o marjă de profit sub 5%, cel mai performant sector fiind cel imobiliar, dar unde se regăsesc şi cele mai multe firme neperformante, potrivit unei analize a Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR).

"La o analiză detaliată reiese că 90% dintre companiile care au generat profit în 2012 au o profitabilitate redusă, între 0 şi 25%, dar 56% au marje de profit sub 5%. Acesta este un lucru care ar trebui să ne îngrijoreze şi trebuie analizat în detaliu. De asemenea, companiile cu pierderi sunt în creştere, iar gradul mediu de îndatorare este în urcare, fenomen de asemenea îngrijorător. Din aceste motive credem că aici şi acum trebuie să acţionăm cu maximă rapiditate, altfel gradul mediu de îndatorare al acestor companii va atinge pragul de 100%, de la care companiile trec în insolvenţă", a spus Cionca la Conferinţa Riscului de Ţară 2014, organizată de Coface şi Mediafax.

El a arătat că problema supraîndatorării şi a ratei de profit reduse nu este una sectorială, ci ţine de perioada de timp şi de capitalizarea companiilor.

"Analiza noastră arată că cele zece sectoare performante din România, cumulând un număr de 2.881 de companii, au realizat 32,15% din profitul total al companiilor cu impact, în anul 2012, printre care imobiliar, telecom, comerţul cu energie, auto. Pe de altă parte, top zece sectoare neperformante dun România, cumulează 2.846 de firme, din care 2.000 sunt din domeniul imobiliar. De aceea cauza poate fi identificată mai curând la nivelul companiilor şi nu la nivelul sectorului", a explicat Cionca.

Datele reies dintr-o analiză a CITR la nivelul a 19.800 de firme cu un rol determinant în economie, fiind societăţi care au active mai mari de un milion de euro.

Dintre acestea, circa 3.200 de firme sunt în stare de insolvenţă inevitabilă sau nedeclarată din cauza nivelului de îndatorare foarte ridicat.

În ultimii patru ani peste 120.000 de firme au intrat în procedura insolvenţei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
FIRME,
INSOLVENŢĂ,
/actualitate/citr-aproape-60-din-companiile-profitabile-au-o-marja-de-profit-sub-5-12439534
12439534
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.