Cine este „păpuşarul” care conduce din umbră Uniunea Europeană. Este unul dintre cei mai puternici şi misterioşi oameni de la Bruxelles

Autor: Alex Ciutacu Postat la 25 iulie 2019 30227 afişări

Cine este „păpuşarul” care conduce din umbră Uniunea Europeană. Este unul dintre cei mai puternici şi misterioşi oameni de la Bruxelles

Pe holurile Bruxellesului, alături de premierul britanic Theresa May şi preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, putea fi observat la ultima întâlnire pe care cei doi oficiali au avut-o şi un om în umbră, un om pe care nemţii îl numesc „păpuşarul”, notează Bloomberg.

Deşi această informaţie a fost negată public, Martin Selmayr, unul dintre angajaţii de top din Comisia Europeană, a preluat în urmă cu aproape un an frâiele negocierilor Brexit, din partea Uniunii Europene.

Indiferent de cum au decurs negocierile sau de faptul că cele două părţi nu au ajuns încă la un consens, Selmayr a făcut în tot acest timp ce a ştiut mai bine: a tras sfori.

Însă de această dată eforturile sale nu au fost suficiente. În acea dupamiază de martie Theresa May a părăsit discuţiile cu un acord care demonstra maximul de flexibilitate pe care îl poate arăta Uniunea Europeană, însă politicienii britanici au respins acordul.

Câteva zile mai târziu, Selmayr l-a sunat pe negociatorul-şef al Marii Britanii pentru Brexit, Olly Robins, şi i-a spus că Theresa May crede un lucru în mod eronat: că ieşirea din UE va fi uşoară.

Luna aceasta, păpuşarul pleacă din funcţie. În timp ce motivul exact pentru care unul dintre cei mai puternici şi misterioşi oameni din Bruxelles rămâne necunoscut, sursele Bloomberg susţin că este rezultatul luptei poltice interne în care se află Uniunea Europeană – într-un context în care îşi schimbă liderii şi în care Ursula von der Leyen preia şefia Comisiei Europene de la Juncker.

În timp ce puţină lume a auzit de el în afara birourilor din Bruxelles, toată lumea care este implicată în instituţii UE are cel puţin o poveste despre Selmayr.

Atât cei care îl simpatizează, cât şi cei care nu, sunt de acord că plecarea lui Selmayr lasă un gol critic în maşinăria numită Uniunea Europeană.

Legăturile lui directe cu liderii de top ai Europei şi cu alţi oameni din toată lumea îi dădeau instrumentele pentru a putea „unge” mecanismele interne. Până acum, nimic nu se întâmpla, nicio decizie nu se lua în Bruxelles fără aprobarea sa.

Unele dintre cele mai populiste măsuri adoptate în ultima perioadă de Uniunea Europeană, precum legea care obligă operatorii telecom să perceapă aceleaşi tarife pe suprafaţa întregului bloc european, îl au în spate pe misteriosul Martin Selmayr.

Pe cordioarele şi în sălile de şedinţă ale sediului central din Bruxelles, Selayr este descris drept „machiavelic” şi „un om al contradicţiilor”. Acesta este temut şi admirat în aceeaşi măsură.

Se ştie despre el că este un om extrem de dur şi că îi face să plângă câteodată pe mai mulţi oficiali europeni.

Selmayr este una dintre feţele înspre care arată liderii politici anti-europeni pentru a-şi justifica atitudinea şi poziţia.

„Vreau ca Martin Selmayr să devină cea mai faimoasă persoană din toată Europa. Vreau ca fiecare alegător din fiecare stat membru să înţeleagă cum operează acest loc”, spunea anul trecut Nigel Farage, liderul partidului Brexit.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.