China îşi redeschide frontierele, renunţând complet la politica zero-COVID

Autor: Dorin Oancea Postat la 08 ianuarie 2023 77 afişări

China îşi redeschide frontierele, renunţând complet la politica zero-COVID

După trei ani, China continentală îşi deschide graniţa cu Hong Kong şi pune capăt obligaţiei de a pune în carantină călătorii care sosesc în China, desfiinţând un ultim pilon al politicii zero-COVID, care a protejat populaţia chineză de virus, dar a izolat-o şi de restul lumii, scrie CNN.

Eliminarea, în ultima lună, a unuia dintre cele mai stricte regimuri COVID din lume, a urmat unor proteste istorice împotriva unei politici care includea teste frecvente, restricţii de circulaţie şi închideri în masă care au afectat grav a doua economie a lumii.

Investitorii speră că redeschiderea va revigora în cele din urmă economia de 17 trilioane de dolari care înregistrează cea mai mică creştere din aproape jumătate de secol. Dar inversarea bruscă a politicii a declanşat un val masiv de infecţii care copleşeşte unele spitale şi provoacă întreruperi în afaceri.

Deschiderea frontierei urmează după ce sâmbătă a început "chun yun", prima perioadă de 40 de zile de călătorie de Anul Nou Lunar, care înainte de pandemie era cea mai mare migraţie anuală din lume a oamenilor care se întorc în oraşele lor natale pentru a-şi petrece vacanţa cu familia. Aproximativ 2 miliarde de persoane sunt aşteptate să călătorească în acest sezon, aproape dublu faţă de anul trecut şi până la 70% din nivelurile din 2019, spune guvernul.

De asemenea, se aşteaptă ca mulţi chinezi să înceapă să călătorească în străinătate, o schimbare mult aşteptată pentru ţări precum Thailanda şi Indonezia, deşi mai multe guverne - îngrijorate de creşterea COVID din China - impun restricţii asupra turiştilor din China.

De asemenea, China a reluat duminică eliberarea paşapoartelor şi a vizelor de călătorie pentru rezidenţii continentali, precum şi a vizelor obişnuite şi a permiselor de şedere pentru străini.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
china,
frontiere,
restricţii

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.