Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia va fi redeschisă vizitatorilor din 1 martie

Autor: Departamentul Corespondenţi Postat la 26 februarie 2015 50 afişări

Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia din Munţii Orăştiei va fi redeschisă pentru turişti, începând din 1 martie, după trei luni în care a fost inaccesibilă din cauza zăpezii de peste un metru care acoperea zona sacră şi zidurile, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Din 1 martie, turiştii pot să viziteze Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, care din 1 decembrie este închisă publicului din cauza zăpezii care a acoperit monumentul. Turiştii trebuie să ia în considerare că sunt încă porţiuni cu zăpadă pe drumul de acces şi că ultimii patru kilometri pot fi parcurşi doar cu autoturisme cu tracţiune pe cele patru roţi sau pe jos", a declarat, joi, corespodentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Hunedoara, Marin Butar.

Potrivit regulamentului de vizitare, Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia din Munţii Orăştiei poate fi vizitată din 1 martie până în 30 aprilie, între orele 9.00 şi 18.00, preţul unui bilet fiind de 5 lei pentru adulţi şi 2 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari. În perioada 1 mai - 30 septembrie orarul de vizitare se prelungeşte până la ora 20.00, iar din 1 octombrie până în 30 noiembrie se revine la programul de vizitare între 9.00 şi 18.00, situl fiind închis începând cu 1 decembrie.

"În perioada 1 decembrie - 28 februarie, cetatea poate fi vizitată numai de grupuri de peste cinci persoane însoţite de ghid şi numai cu avizul Serviciului Public de Administrare a Monumentelor Istorice din subordinea CJ Hunedoara şi cu condiţia ca vremea să permită acest lucru. Acest regulament este menit să protejeze cetatea dacică, dar şi turiştii care nu îşi dau seama la ce riscuri se expun atunci când vor să viziteze fosta capitală a Daciei în toiul iernii, pe viscol, sau când zăpada în Munţii Orăştiei e de câţiva metri", a mai spus Butar.

Cetăţile dacice de la Sarmizegetusa Regia, Costeşti - Cetăţuia, Blidaru, Luncani - Piatra Roşie, Băniţa şi Căpâlna (Alba) au fost incluse pe lista UNESCO în anul 1999. De atunci, autorităţile judeţene din Hunedoara au solicitat, în mai multe rânduri, preluarea acestora în administrare, dar proiectele s-au blocat în diverse stadii.

Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara a preluat în luna februarie 2013, de la Ministerul Culturii, patrimoniul Cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia din Munţii Orăştiei, devenind astfel administratorul monumentului istoric protejat UNESCO.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CETATE,
REDESCHIDERE,
TURIŞTI
/actualitate/cetatea-dacica-sarmizegetusa-regia-va-fi-redeschisa-vizitatorilor-din-1-martie-13898425
13898425
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.