Cererea DNA privind încuviinţarea reţinerii şi arestării lui Dan Şova se votează azi. Comisia juridică a Senatului nu a reuşit să se pronunţe, votul fiind egal

Autor: Catalina Mihai Postat la 02 iunie 2015 59 afişări

Cererea DNA privind încuviinţarea reţinerii şi arestării senatorului Dan Şova va "intra" azi în plenul Senatului şi va fi supusă la vot, a declarat marţi vicepreşedintele Senatului, Cristian Dumitrescu.

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Cătălin Boboc (PNL), a anunţat, marţi, că în Comisia juridică au fost 5 voturi pentru şi 5 împotrivă pe proiectul de hotărâre privind cazul Dan Şova.

Proiectul de hotărâre are un articol unic: "Senatul încuviinţează reţinerea şi arestarea preventivă a domnului senator Şova Dan Coman în dosarul nr 122/P/2012 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie".

"Rezultatul votului, din păcate, e unul nefavorabil, în sensul în care propunerea mea n-a întrunit numărul de voturi, sunt 5 la 5. Cu toate acestea, pentru că Biroul Permanent ne-a cerut să trimitem un punct de vedere pentru a avea ce discuta în plen, acesta fiind totuşi suveran, trebuie s-o spun, vom trimite BP proiectul pe care l-am dezbătut astăzi, vom consemna şi rezultatul votului sperând că cei nouă (reprezentaţii puterii -n.r.) din BP nu vor face şi acolo un abuz de putere folosindu-şi voturilor şi vor trimite la plen un punct de vedere concret pe care să discutăm", a mai Boboc.

Votul a fost secret la cererea membrilor PSD ai Comisiei juridice.

La şedinţa Comisiei juridice au fost prezenţi 10 membri din cei 11, singurul absent fiind reprezentantul UDMR, Pataki Csaba.

În cadrul şedinţei, Ioan Chelaru (PSD) a propus ca proiectul de hotărâre să fie modificat în felul următor: "Senatul încuviinţează/nu încuviinţează reţinerea şi arestarea preventivă a domnului senator Şova Dan Coman". Propunerea sa a fost respinsă, deoarece la momentul respectiv lipsea senatorul PSD Marian Pavel, care a venit ulterior la şedinţă.

"Am propus colegilor din Comisie să discutăm pentru a găsi o soluţie, au ales să fugă, pentru că puteam, cu un singur om, dacă mai aveam, puteam să discutăm şi sigur ajungeam la o concluzie. Sper să decidă şi să trimită propunerea noastră în plen", a comentat Cătălin Boboc.

Întrebat dacă senatorul UDMR i-a explicat de ce nu a venit la Comisie, Boboc a a spus că n-a primit nicio explicaţie. "Ştiu că, de când s-a modificat regulamentul atunci când lipsesc colegi din Comisie (...) putea să o facă şi colegul de la UMDR", a afirmat el.

Întrebat dacă poate fi vorba de un joc al UDMR, Boboc a spus: "N-am de unde să ştiu, nu ştiu cum ar fi votat".

"PSD nu mai ştie ce tertipuri să găsească pentru a amâna. Trebuia să prezentăm plenului un proiect de hotărâre, o chestiune foarte simplă pe care n-am făcut-o prima oară, plenul ar fi votat, se încuviinţa sau nu, dar noi ne făceam treaba şi mergeam mai departe cu un proiect şi răspundeam unei solicitări a unui for până la urmă, care conduce un Senat din acest punct de vedere", a declarat preşedintele Comisiei juridice, întrebat ce părere are despre situaţia creată.

Proiectul de hotărâre urmează să fie discutat în BP de marţi.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu declara săptămâna trecută că, în cazul Şova, Comisia juridică trebuie să vină cu "o propunere articulată", în caz contrar situaţia urmând să fie discutată în plen.

"Dacă avem din partea Comisiei juridice o propunere articulată, care a primit votul în Comisie, atunci o supunem pe aceea plenului, care poate s-o aprobe sau poate s-o respingă. Dacă Comisia nu ajunge la nicio propunere, pentru că nu pot să întrunească votul majoritar, atunci în plen încep discuţiile, vin propunerile din partea liderilor grupurilor parlamentare sau a celorlalţi senatori şi se supun acelea la vot", declarat Călin Popescu-Tăriceanu, după ce Biroul Permanent a respins raportul Comisiei juridice în care erau prezentate două soluţii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
COMISIE,
ŞOVA,
VOT
/actualitate/cererea-dna-privind-incuviintarea-retinerii-si-arestarii-lui-dan-sova-se-voteaza-azi-comisia-juridica-a-senatului-nu-a-reusit-sa-se-pronunte-votul-fiind-egal-14385168
14385168
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.