Cercetatorii IBM: Proiectiile holografice pe telefon, realizabile in cinci ani

Autor: Anca Arsene-Barbulescu Postat la 05 ianuarie 2011 51 afişări

Pana in 2015, telefoanele mobile vor fi capabile sa proiecteze hologramele persoanelor care apeleaza posesorul, potrivit cercetatorilor IBM.

La fiecare sfarsit de an, IBM isi consulta cei peste 3.000 de cercetatori pentru a identifica cinci idei cu potential sa devina realitate in urmatorii ani, deja o traditie bine inradacinata pentru compania cu sediul la New York care cauta ideile viitorului in special in Silicon Valley, printre cercetatorii din centrul de R&D din California.

Topul ideilor anului 2010 este condus de apelurile telefonice cu proiectie holografica, umate de baterii care respira, programe informatice care pot anticipa cand si unde se vor produce ambuteiaje rutiere, senzori plasati pe telefoane sau masini care pot genera informatii despre mediu si alimentarea oraselor cu energie obtinuta din caldura generata de serverele de date.

"Sunt obiective indraznete, ceea ce e foarte bine", a spus Paul Saffo, managing directorul diviziei de prognoza a companiei de consultanta Discem.

Pentru IBM insa, nu sunt doar simple speculatii, compania fiind unul dintre putinii investitori in proiecte de cercetare si dezvoltare pe termen lung - in 2009 a cheltuit in acest sens 5,8 de miliarde de dolari, adica 6,1% din venituri, mai mult decat competitorul HP, spre exemplu, care aloca 2,4% din venituri pentru cercetare si dezvoltare.

Multe dintre predictiile cercetatorilor IBM au devenit proiecte in lucru; unul dintre ele il reprezinta senzorii de pe masini, portofele si echipamente electronice care vor putea transmite oamenilor de stiinta. informatii despre mediul inconjurator. Totodata, compania lucreaza la o serie de programe care, printr-o serie de algoritmi, sa culeaga informatii despre trafic si sa estimeze cand si unde ar putea aparea riscul unor ambuteiaje, precum si sa ofere trasee alternative.

In 2006, cand a fost instaurata traditia previziunilor cercetatorilor, una dintre idei a fost ca traducerea instantanee a conversatiilor va deveni uzuala, ceea ce nu s-a intamplat inca. Pe de alta parte, tot cercetatorii IBM au intuit si faptul ca lumi virtuale, cum este Second Life, vor deveni foarte populare, lucru devenit realitate.

Un an mai tarziu, cercetatorii au venit cu ideea ca in urmatorii cinci ani, telefoanele mobile vor deveni portofele cu care consumatorii vor putea plati facturi sau cumparaturi, functionalitate la care se lucreaza deja.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IBM,
cercetatori,
proiectii,
realizabile
/actualitate/cercetatorii-ibm-proiectiile-holografice-pe-telefon-realizabile-in-cinci-ani-7865555
7865555
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.