Cele mai mari 10 cooperative din România au avut afaceri cumulate de 855 mil. lei în 2019. „Asocierea ajută la creşterea sectorului agricol şi aduce doar beneficii“

Autor: Florentina Niţu Postat la 25 septembrie 2020 1266 afişări

Primele zece cooperative din Ro­mâ­­nia au înregistrat în 2019 afa­ceri totale cumulate de 855,3 mi­li­oane de lei (circa 180 mil. euro), în creştere cu 2,4% comparativ cu anul precedent, potrivit calculelor ZF pe baza datelor publice şi a celor oferite de companii.

Cele mai mari 10 cooperative din România au avut afaceri cumulate de 855 mil. lei în 2019. „Asocierea ajută la creşterea sectorului agricol şi aduce doar beneficii“

În 2019 au fost înfiinţate 190 de cooperative la nivel naţional ♦ Numărul total al cooperativelor agricole din România trece de 1.500, iar cifra de afaceri realizată de acestea sare de 1 mld. lei ♦ Cooperativa Agricolă Integrată Ţara Mea, furnizorul principal al Kaufland, şi-a mărit afacerile de şapte ori în 4 ani şi a ajuns lider, având peste 1.000 de membri. 

Primele zece cooperative din Ro­mâ­­nia au înregistrat în 2019 afa­ceri totale cumulate de 855,3 mi­li­oane de lei (circa 180 mil. euro), în creştere cu 2,4% comparativ cu anul precedent, potrivit calculelor ZF pe baza datelor publice şi a celor oferite de companii.

„Asocirea ajută la creşterea sectorului agricol şi a afacerii şi aduce doar beneficii, asta în cazul în care înţelegem ce înseamnă beneficii pe termen lung“, spune Andrei Stancu, director executiv al Cooperativei Agricole Banat Agro Vest, formată din 24 de membri, care lucrează aproximativ 15.000 de hectare.

Stancu crede că formele asociative în agricultură se pot bucura de putere prin reprezentare la nivel înalt. El consideră că fer­­mierii ar trebui să conlucreze cu cei care fac legile, astfel încât să fie în avantajul lor, iar în cooperativă şansa de a lua cuvântul este mai mare.

De altfel, achiziţia în comun a inputurilor agricole, precum şi valorifi­ca­rea în comun a producţiei obţinute, la pre­ţuri mai bine negociate, este un alt avantaj al asocierii.

„Anul 2020 a fost mai bun decât 2018 şi 2019 şi ne dorim să fie aşa şi următorii zece ani: preţuri mari la vânzarea cerealelor şi producţii de la mediu spre bine“, a mai afirmat reprezentantul Cooperativei Agricole Banat Agro Vest, cu afaceri de 56,6 milioane de lei anul trecut, în creştere cu 8% comparativ cu anul anterior. Aceasta a urcat în clasament pe locul 6 de pe locul 8.

Pe primul loc în topul cooperativelor din România se află Cooperativa Agricolă Integrată Ţara Mea, furnizorul principal al retailerului german Kaufland, înfiinţată în 2015 cu scopul de a creşte producţia şi consumul de produse româneşti. În 2019 a avut o cifră de afaceri de 214 milioane de lei, potrivit reprezentanţilor companiei, din vânzarea legumelor, fructelor, mierii, lactatelor, produselor din carne de porc şi de pui, pâinii şi produselor de băcănie.

Cooperativa are peste 1.000 de membri şi are desfacere şi în reţeaua Penny Market, iar Florin Burculescu, preşedintele acesteia, spunea la începutul lunii mai că fermierii au nevoie de centre de colectare şi de aparatură performantă ca să poată face faţă cerinţelor hipermarketurilor. Cooperativa AAylex Agro din Buzău se află pe următoarea poziţie, cu o cifră de afa­ceri de 166 mil. lei, în scădere cu 2% faţă de anul precedent, conform datelor pu­blice. Aceas­ta operează fabrica de hrană pen­tru pui a producătorului de carne de pa­săre mar­ca Coco Rico, potrivit datelor pu­blicate pe site-ul com­paniei. Înfiinţată în 2009, nu a mai înre­gis­trat scăderi ale veni­turilor până anul trecut.

Pe locul trei între cele mai mari coo­pera­­tive agricole din România se află Coopera­tiva Agricolă Dobrogea Sud din Techirghiol, for­­mată din 44 de membri cooperatori care ex­­­ploatează împreună peste 20.000 de hec­ta­re în judeţul Constanţa, cu afaceri de 81,3 mi­li­oane de lei în 2019, în scădere cu 12% faţă de anul precedent. Re­pre­­zentanţii acesteia susţin că anul 2019 a fost unul cu provocări, din cauza secetei pre­lungite, iar producţiile membrilor au scăzut cu 25-30%.

Cele mai multe cooperative agricole din top zece activează în ramura vegetală, ocu­pân­du-se de cultivarea cerealelor şi a plan­te­lor oleaginoase.

România este unul dintre cei mai importanţi producători de cereale din UE, cu o producţie de 29,5 milioane de tone în 2019. Astfel, la porumb şi floarea-soarelui s-a situat pe primul loc în UE, iar la grâu pe locul patru. Seceta din acesta an îi determină însă pe agricultori să fie pesimişti, estimând o scădere ed 30-50% a recoltei.

În prezent, în România sunt peste 1.500 de cooperative agricole, conform informaţiilor de la Ministerul Agriculturii. Veniturile totale realizate de cooperativele locale trec de 1 miliard de lei anual, conform datelor de la Registrul Comerţului.

Anul trecut au fost înfiinţate 190 de cooperative, potrivit Confodas, platformă de analiză financiară a companiilor. Numărul record al companiilor de acest tip, înfiinţate, a fost înregistrat în 2018, de 280 de cooperative, maximul ultimului deceniu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere,
afaceri,
ajutor,
beneficii,
romania

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.