Cele două Corei au reluat contactele, după epurarea din interiorul regimului stalinist

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 19 decembrie 2013 61 afişări

Cele două Corei şi-au reluat contactele joi, pentru prima dată după execuţia unchiului liderului nord-coreean Kim Jong-un şi epurarea anturajului acestuia, acţiuni care alimentează îngrijorări cu privire la instabilitatea regimului stalinist.

O delegaţie sud-coreeană a trecut frontiera către zona industrială Kaesong, redeschisă în septembrie după ce a fost închisă timp de cinci luni de către Phenian, în contextul unor tensiuni puternice în peninsulă.

"Vom examina respectarea angajamentelor asumate şi vom discuta despre dezvoltarea complexului", a declarat pentru presă şeful delegaţiei, Kim Ki-woong.

Ulterior, o delegaţie străină alcătuită din miniştri din state membre G20 şi reprezentanţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) urmează să efectueze o vizită în parcul industrial de la Kaesong, pentru care Coreea de Sud caută investitori alţii decât coreeni, în speranţa că prezenţa lor va descuraja Coreea de Nord să-i mai ia ostatici în viitor.

În urmă cu câteva zile, regimul nord-coreean l-a arestat, judecat şi executat pe unchiul lui Kim Jong-un, Jang Song-thaek, care l-a ajutat pe nepotul său să facă primii paşi la conducerea ţării.

De asemenea, fostul jucător american de baschet Dennis Rodman, care a efectuat deja două vizite în Coreea de Nord anul acesta, pentru a se întâlni cu Kim Jong-un, "prietenul (său) pe viaţă", urmează să revină în această ţară în perioada 19-23 decembrie, au dezvăluit săptămâna aceasta sponsorii săi.

Fostul jucător de la Chicago Bulls urmează să organizeze un turneu amical între o echipă nord-coreeană şi foşti jucători NBA, pe 8 ianuarie, cu ocazia zilei de naştere a lui Kim Jong-un.

"Corea de Nord transmite mesajul că execuţia (lui Jang Song-thaek) nu va perturba nici relaţiile sale internaţionale şi nici relaţiile cu Seulul", apreciază Yang Moo-jin, un profesor de la Universitatea pentru Studii Nord-Coreene de la Seul.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
COREEA DE NORD,
DIPLOMAŢIE,
COREEA DE SUD
/actualitate/cele-doua-corei-au-reluat-contactele-dupa-epurarea-din-interiorul-regimului-stalinist-11793756
11793756
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.