Cei mai mari jucători din economie. Ce s-a întâmplat cu salariile din construcţii în pandemie: unele firme le-au majorat cu până la 38%, în vreme ce altele le-au redus

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 29 iunie 2021 116 afişări

Între 1% şi 38% sunt procentele de creştere pe care salariile din domeniul producţiei de materiale de construcţii le-au cunoscut în cursul anului 2020 comparativ cu anul precedent, potri­vit informaţiilor transmise de companiile care au răs­puns chestionarului ZF în vederea realizării anuarului

Cei mai mari jucători din economie. Ce s-a întâmplat cu salariile din construcţii în pandemie: unele firme le-au majorat cu până la 38%, în vreme ce altele le-au redus

♦ Dintre companiile respondente, producătorul de vopsele Cemacon înregistrează cel mai mare salariu, de peste 5.000 de lei, în cazul celorlalţi jucători remuneraţiile fiind cuprinse între 3.000 şi 4.800 de lei.

Între 1% şi 38% sunt procentele de creştere pe care salariile din domeniul producţiei de materiale de construcţii le-au cunoscut în cursul anului 2020 comparativ cu anul precedent, potri­vit informaţiilor transmise de companiile care au răs­puns chestionarului ZF în vederea realizării anuarului Cei mai mari jucători din economie - ediţia 2021. Sunt însă şi cazuri în care nivelul salarial s-a menţinut constant, fără nicio schimbare anul trecut, dar şi unele în care veniturile au avut de suferit, scăzând cu până la 18%.

Dintre companiile respondente, producă­to­rul de vopsele Cemacon înregistrează cel mai mare salariu, de peste 5.000 de lei, în cazul celor­lalţi jucători remuneraţiile fiind cuprinse între 3.000 şi 4.800 de lei. Salariul mediu net a ajuns, în cadrul Cemacon, la 5.426 de lei în 2020, plus 1% faţă de anul precedent, iar compania intenţionează să-l majoreze cu încă 6% în cursul acestui an, până la 5.705 lei.

„Putem menţiona ca o provocare armo­ni­za­rea eforturilor companiei pentru rularea busi­nesului de zi cu zi cu eforturile pentru im­ple­mentarea proiectelor de dezvoltare atât în zona de inovaţie de produs, cât şi în zona de îm­bu­nătăţire continuă şi creştere a perfor­man­ţei operaţionale“, spun reprezentanţii Cemacon.

Cea mai mare creştere a salariului în 2020 faţă de 2019 a fost înregistrată de Topanel, pro­du­cător de panouri termoizolante. Compa­nia a majorat venitul mediu net de la 3.435 de lei în 2019 la 4.741 de lei, deci cu 38%.

Pe de altă parte, companii precum Joris Ide (producător de structuri metalice), Procema (producător de oţel-beton) şi Casa Noastră (producător de tâmplărie) au redus salariile oferite angajaţilor cu procente cuprinse între 4% şi 18%.

În ceea ce priveşte planurile pentru 2021, toate companiile incluse în analiză spun că au în vedere majorarea salariilor, avansul urmând să fie cuprins între 2% (Daw Benţa, Köber sau Sanex) şi aproape 12% (Topanel).

Companiile respondente au activităţi în diferite sectoare ale domeniului mai larg al construcţiilor şi includ producţie de materiale de construcţii precum cărămizi, pavele, tâmplărie, vopsele şi acoperişuri.

Continuă să crească

Construcţiile au crescut cu 15,4%, ca serie brută, în aprilie 2021 comparativ cu aprilie anul precedent, într-un an în care acest sector a fost printre puţinele care au continuat să funcţioneze la cote aproape normale.

Ritmul de creştere este mai mare faţă de cel înregistrat în anul anterior, de 12,1% în aprilie 2020 versus aprilie 2019, potrivit informaţiilor centralizate din datele publicate de Institutul Naţional de Statistică. Pe primele patru luni din 2021, construcţiile au înregistrat o creştere de 5,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, tot ca serie brută.

Comparând aprilie cu martie 2021, cele mai mari ritmuri de creştere se văd la reparaţiile capitale (plus 31,4%), îndeosebi la clădirile rezidenţiale - plus 22,8%. Aprilie 2021 faţă de aprilie 2020 evidenţiază o creştere de 26,6% la lucrările de construcţii noi, tot rezidenţialul fiind fruntaş. Toate aceste cifre arată încă o dată că industria construcţiilor a ţinut în picioare economia de la începutul pandemiei în România. Mai mult, chiar şi după ce criza sanitară şi tulburările economice s-au mai domolit, construcţiile continuă să crească. Avansul de 15,4% din aprilie 2021 faţă de aprilie 2020 este peste cel de 12,1% din perioada similară a anului anterior. Totuşi, în primele patru luni ale acestui an creşterea a fost de 5,7%, semnificativ mai mică decât cea de 26,5% din perioada similară a anului trecut, mai arată datele de la INS.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere,
salarii,
constructii,
jucatori,
majorare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.