Cei mai deştepţi hackeri din Bucureşti: au făcut 150.000 de dolari pe spatele Poliţiei Române

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 28 ianuarie 2014 1660 afişări

Un grup de hackeri a creat un virus care se instala pe calculatorul utilizatorului şi apoi afişa un mesaj, solicitând o sumă de bani sub forma unei amenzi pentru descărcarea materialelor fără plata drepturilor de autor.

Cei mai deştepţi hackeri din Bucureşti: au făcut 150.000 de dolari pe spatele Poliţiei Române

Specialişti din cadrul Bitdefender, cel mai vândut antivirus românesc în lume, au analizat imaginile preluate de pe un server folosit de hackeri pentru a distribui virusul ICEPOL, cunoscut sub denumirea de Politia Română. Serverul, localizat în Bucureşti, a fost identificat şi dezafectat de Inspectoratul General al Politiei Romane, iar informaţiile extrase au fost incluse într-un program de colaborare tehnică la care au participat echipe din cadrul Poliţiei şi Bitdefender.

Rezultatele investigaţiei arată că în perioada 1 mai - 26 septembrie 2013 virusul a fost instalat cu succes pe aproape trei sute de mii de calculatoare. Suma totală obţinută de infractori se ridică la 150.000 de dolari, iar cei mai mulţi bani provin din Statele Unite, se arată într-un comunicat al Bitdefender.

Virusul ICEPOL are două mecanisme de generare a veniturilor: prin livrarea soft-ului periculos pe calculatoarele utilizatorilor şi solicitarea unei recompense în schimbul deblocării sistemelor sau prin prin campanii de tipul pay per click prin care hackerii generau în mod automat trafic pentru anumite site-uri.

Imediat ce computerul porneşte ecranul este blocat. Dacă sistemul este localizat într-una dintre ţările în care se vorbeşte una dintre cele 25 de limbi predefinite, virusul afişează un mesaj în limba utilizatorului. Mesajul îl informează că sistemul a fost blocat în urma detectării unei activităţi suspecte precum descărcarea de material fără plata drepturilor de autor sau pornografie. Mesajul mai precizează că sistemul ar putea fi deblocat prin plata unei "amenzi".

"Lumea criminalităţii informatice pare a fi dezvoltat reţele de distribuţie a viruşilor care funcţionează la fel ca reţelele legitime de livrare de conţinut, inclusiv la nivelul schemelor de distribuţie şi de producere a banilor", a declarat Cătălin Cosoi, Chief Security Strategist, Bitdefender.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cei-mai-destepti-hackeri-din-bucuresti-au-facut-150-000-de-dolari-pe-spatele-politiei-romane-11979434
11979434
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.