Ceaţă mare la Londra: cât de eurosceptici sunt de fapt britanicii?

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 12 mai 2013 49 afişări

După ce euroscepticii din UKIP, partidul lui Nigel Farage, au reuşit în mod surprinzător să obţină un scor istoric în alegerile locale parţiale din Marea Britanie, disensiunile din coaliţia de guvernământ (conservatori şi liberal-democraţi) s-au adâncit brusc, iar tema ieşirii ţării din UE a reapărut instantaneu pe tapet.

Ceaţă mare la Londra: cât de eurosceptici sunt de fapt britanicii?

O serie de fruntaşi conservatori încearcă să provoace un referendum pe tema ieşirii ţării din UE, promovând în Camera Comunelor un amendament la discursul de săptămâna trecută reginei Elisabeta despre priorităţile legislative ale următorului an, amendament care exprimă regretul că printre aceste priorităţi nu se găseşte şi referendumul respectiv. Unul dintre argumentele adepţilor ieşirii din UE este că "Marea Britanie cedează 53 de lire sterline pe zi unei UE care se stinge pe picioare" şi că politica ţării ar trebui să se reorienteze spre zone ca India, Japonia şi China.

Vicepremierul liberal-democrat Nick Clegg a insistat că ţara trebuie să rămână în UE, pentru că statutul de membru e de fapt cel care atrage o serie de companii străine să investească în Marea Britanie. Premierul conservator David Cameron s-a declarat "relaxat" în privinţa agitaţiei colegilor săi pe tema referendumului, însă a atacat "pesimismul" lor şi a susţinut şi el rămânerea în UE, nu fără a reafirma intenţia sa de a organiza după 2015 referendumul asupra calităţii Marii Britanii de membru UE.

Presa eurosceptică a insistat asupra rolului UKIP în redefinirea raporturilor din coaliţie şi din afara ei - UKIP a câştigat cu aproape 300 de mandate mai mult decât în legislatura precedentă, în timp ce conservatorii au pierdut peste 300 - însă pierderile din tabăra Tory sunt cauzate de efectele austerităţii, nu de o dorinţă masivă a britanicilor de a părăsi Uniunea, pentru simplul motiv că nu există niciun consens în spatele ideii că austeritatea ar putea fi abandonată odată cu apartenenţa la UE.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ceata-mare-la-londra-cat-de-eurosceptici-sunt-de-fapt-britanicii-10871695
10871695
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.