Ceata deasupra Estului

Postat la 23 martie 2006 11 afişări

SUA ar putea incepe redesfasurarea trupelor din Germania spre sud-estul Europei chiar in acest an, in cadrul strategiei lor de restructurare a prezentei militare americane in strainatate dupa incheierea Razboiului Rece.

SUA ar putea incepe redesfasurarea trupelor din Germania spre sud-estul Europei chiar in acest an, in cadrul strategiei lor de restructurare a prezentei militare americane in strainatate dupa incheierea Razboiului Rece.

Generalul James Jones, comandantul suprem al trupelor NATO din Europa, a vizitat saptamana trecuta Bulgaria si Romania, tari care si-au oferit bazele militare pentru trupele americane.

 

In Bulgaria este vorba in principal despre bazele de la Bezmer si Graf Ignatievo (aeriene), portul Burgas si Atia (navale) si Novo Selo (pentru trupele terestre). Pentru Romania, in afara de cunoscuta deja referire la baza de la Mihail Kogalniceanu, alte precizari n-au fost facute deocamdata (de altfel, presa a relatat ca vizita "in recunoastere" a lui Jones in Romania a fost sabotata de ceata).

 

Daca insa planul de redesfasurare in Romania si Bulgaria a trupelor americane nu e o noutate, neasteptat de puternica a fost insa reactia Rusiei fata de astfel de miscari de trupe. Desi Rusia participa in acest an impreuna cu NATO la misiunile antiteroriste de supraveghere in Mediterana, ministrul rus al apararii, Serghei Ivanov, a acuzat acum Alianta ca ameninta securitatea interna a tarii sale, tocmai prin extinderea organizatiei spre estul Europei si prin posibila desfasurare aici a unui sistem antiracheta. Generalul Jones s-a straduit sa-i linisteasca pe "prietenii rusi" in privinta intentiilor SUA in noile membre NATO, dar fara succes.

 

Mai mult, acelasi Ivanov, aflat in vizita in SUA, a sugerat ca nu e cazul ca Washingtonul sa se bucure prematur pentru victoria in alegerile prezidentiale din Ucraina a candidatului preferat de americani, Viktor Iuscenko, declarand ca Ucraina "ramane din punct de vedere geografic acolo unde se afla acum", adica la granitele Rusiei si, deci, ca nu are cum sa iasa cu totul din sfera de influenta a Kremlinului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/ceata-deasupra-estului-2510703
2510703
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.