Cea mai mare ţeapă a ultimilor 25 de ani. A furat 1,3 miliarde de dolari

Autor: Razvan Muresan Postat la 17 decembrie 2014 928 afişări

Cea mai mare ţeapă a ultimilor 25 de ani. A furat 1,3 miliarde de dolari

Caritas a fost un joc piramidal în care românii au investit circa 1.000 de miliarde de lei vechi (circa 1,3 miliarde de dolari). Ingineria financiară din anii ‘90 pornită din Cluj-Napoca a făcut ca mulţi români să îşi piardă banii. Jocul piramidal înfiinţat atunci de Ioan Stoica, un contabil din Făgăraş, "a durat timp de doi ani, însă a încetat plăţile în octombrie 1993, iar în 18 mai 1994 se anunţa încetarea jocului. 

Sistemul a atrat sute de mii de clienţi care depuneau o sumă de bani şi câştigau de opt ori mai mult după doar trei luni. 

Ziarul Mesagerul Transilvan din Cluj publica listele cu câştigătorii. 

Guvernul României avea să interzică schemele piramidale abia după falimentul Caritas, deşi a primit avertizări din partea serviciilor secrete şi a băncii naţionale legate de frauda aflată în desfăşurare.

Stoica a fost condamnat la şase ani de închisoare, fiind însă eliberat în 1996.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
caritas
/actualitate/cea-mai-mare-teapa-a-ultimilor-25-de-ani-a-furat-1-3-miliarde-de-dolari-13723179
13723179
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.