Bugetul ICR, avizat favorabil în comisiile pentru cultură, cu o suplimentare de 1 milion de lei

Autor: Diana Pârvulescu Postat la 16 decembrie 2014 29 afişări

Bugetul Institutului Cultural Român (ICR), în valoare de 28.200.000 de lei, a fost avizat favorabil în comisiile pentru cultură din Parlament, care au adoptat şi un amendament pentru suplimentarea acestei sume cu 1 milion de lei, pentru proiectele institutelor din Beijing şi Milano.

Comisiile reunite pentru cultură din Senat şi Camera Deputaţilor au avizat favorabil, marţi, cu unanimitate de voturi, bugetul Institutului Cultural Român pe anul 2015, în sumă totală de 28.200.000 de lei.

Acestui buget i se va adăuga suma de 1 milion de lei - un amendament propus în şedinţa comisiilor de specialitate şi adoptat ulterior în unanimitate.

"În sfârşit, în luna decembrie, directorul ICR Beijing a primit acordul autorităţilor chineze pentru membrii echipei de la ICR Beijing. Începând de la anul, vom avea 18 reprezentanţe, nu 17 ca până acum. Această a 18-a reprezentanţă, alături de cea de la New York, vor fi primele cele mai scumpe institute. (...) Vom organiza peste 1.000 de programe, vom avea 70-80 de evenimente lunar", a spus Lilian Zamfiroiu, preşedintele Institutului Cultural Român.

De asemenea, Zamfiroiu a spus că anul 2015 este unul al unor importante comemorări şi aniversări, prilej pentru reţeaua ICR de a organiza evenimente menite să pună în evidenţă personalităţi ale culturii şi civilizaţiei româneşti a căror apartenenţă la spaţiul identitar european nu mai trebuie demonstrată.

Astfel, printre personalităţile care vor fi omagiate în 2015 se numără, printre altele, Tudor Arghezi, Liviu Rebreanu, Lucian Blaga, Gellu Naum, Alexandru Istrati, Ioan Petru Culianu, Ion Andreescu, Camil Ressu, Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen, rege al României, şi Emil Cioran.

În afara amendamentului pentru suplimentarea bugetului pe 2015 cu 1 milion de lei, a fost supusă votului o majorare de 10.000 de lei pentru organizarea în Israel a unor concursuri de eseuri cu premii pentru scriitori, aceasta fiind respinsă de membrii comisiilor.

Lilian Zamfiroiu a spus că pentru ICR New York au fost cheltuiţi, până în prezent, 400.000 de lei. "Beijing se anunţă a fi o reprezentanţă mai scumpă, am solicitat 500.000 de lei pentru Beijing, de asemenea, ca să îmbrăcăm toate aceste proiecte (ale anului 2015, n.r.) (...) se va face un concurs de proiecte şi ca acest concurs să fie deschis am mai solicitat încă un milion de lei. De asemenea, (...) noi, având această sumă mică, am reuşit să finanţăm revistele culturale din Republica Moldova", a spus preşedintele ICR.

Pe parcursul anului calendaristic şi bugetar 2015, în reţeaua ICR vor avea loc aproximativ 1.000 de programe şi proiecte culturale, diseminate în peste 1.200 de evenimente, la care vor participa aproximativ 2.000 de invitaţi.

Astfel, la nivelul institutelor culturale româneşti din străinătate se vor desfăşura în anul 2015 programe multiple grupate în proiecţii şi festivaluri de film, evenimente artistice postmedia, spectacole de balet şi de dans contemporan, expoziţii de design, tapiserie, cu subiecte folclorice şi antropologice, expoziţii de pictură şi sculptură, expoziţii de fotografie, expoziţii de arhitectură şi urbanism, expoziţii de gravură, desen şi banda desenată, dar şi recitaluri artistice.

ICR Beijing va organiza şi concerte de pian, vioară, pentru promovarea creaţiei compozitorilor români Ciprian Porumbescu şi George Enescu. Institutul Cultural Român de la Beijing va organiza, pentru prima oară în 2015, prezenţa românească la târguri de carte şi de literatură desfăşurate pe teritoriul Chinei, pentru o promovare adecvată a scriitorilor români de valoare şi pentru înlesnirea traducerilor din literatura română pe piaţa locală, cu concursul editurilor chineze interesate. Dată fiind anvergura pe care o are, Bienala de Artă de la Beijing va figura, de asemenea, în programul reprezentanţei din capitala Chinei, arta plastică contemporană românească având nevoie de o mai bună şi mai intensă promovare în spaţiul asiatic.

De asemenea, ICR propune, la Lisabona, prezentarea spectacolelor "Oedip", în regia lui Silviu Purcărete, la Festivalul de Teatru din Almada.

Institutul Cultural Român de la Londra va organiza, în anul 2015, "Luna Enescu la Londra", pentru celebrarea marelui compozitor român, în anul Festivalului Enescu. Vor avea loc concerte, expoziţii, prelegere cu muzicieni şi critici muzicali cunoscuţi international. Un alt proiect de mare vizibilitate va fi în Marea Britanie şi "Caravana The Flying Cinematheque - Festival itinerant al filmului românesc în Marea Britanie". Proiecţiile vor avea loc în cinematografe de artă din Liverpool, Bristol, Edinburgh şi Londra.

Reprezentanţa de la Paris va organiza, de asemenea, o stagiune de teatru românesc în Sala Bizantină a Palatului Béhague. Vor fi prezentate spectacolele "Hoţii de frumuseţe", după Pascal Bruckner, cu Florin Zamfirescu, Ioana Pavelescu, Medeea Marinescu, Ştefana Samfira, Radu Micu, Ionuţ Niculae, "Mecanica inimii", după Mathias Malzieu, cu Marius Manole, Maia Morgenstern, Marian Râlea, Medeea Marinescu, Şerban Pavlu, "Oscar şi Tanti Roz", după Eric Emmanuell Schmitt, cu Oana Pellea, Marius Manole, Antoaneta Cojocaru, Cristina Casian, şi "Dragostea durează 3 ani", dupa Frédéric Beigbeder, cu Cristi Iacob, Ilinca Goia, Vitalie Bichir şi Gabriela Iacob.

Potrivit proiectului, în opt ani de funcţionare a programelor "20 de autori", Translation and Publication Support Programme - TPS şi Publishing România au fost traduse, în 24 de limbi străine, aproape 380 de titluri.

În legătură cu capitolul ICR privind Politica în domeniul investiţiilor publice, fondurile de investiţii alocate pentru institut sunt direcţionate către "Alte cheltuieli de investiţii". Potrivit strategiei de investiţii, ICR doreşte înlocuirea parţială, prin programul "Rabla", a parcului auto comun existent, unde durata normală de funcţionare este depăşită şi nu mai prezintă siguranţă în circulaţie, şi modernizarea echipamentelor de birotică existente.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ICR,
BUGET,
SUMPLIMENTARE
/actualitate/bugetul-icr-avizat-favorabil-in-comisiile-pentru-cultura-cu-o-suplimentare-de-1-milion-de-lei-13723584
13723584
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.