Ce trebuie să ştii atunci când îţi negociezi salariul

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 17 ianuarie 2014 1774 afişări

Oricine se bucură atunci când primeşte o ofertă de muncă, dar puţini se bucură atunci când trebuie să îşi negocieze salariul. Cei mai mulţi se tem că ar putea să ceară prea mulţi sau prea puţini bani sau că angajatorul nu va estima corect valoarea muncii prestate, oferind prea puţin.

Ce trebuie să ştii atunci când îţi negociezi salariul

Negocierea salariului nu trebuie să fie însă atât de complicată. Există o serie de reguli care pot pregăti pe oricine pentru momentul negocierii, conform BusinessInsider.com.

În primul rând, orice candidat trebuie să fie pregătit la momentul în care angajatorul o să înceapă discuţia legată de salariu. În cadrul interviului, mai devreme sau mai târziu, accentul o să fie pus pe renumeraţie. Este important ca înainte de acest punct candidaţii să afle cât mai multe informaţii despre firmă, despre activitatea pe care urmează să o desfăşoare şi despre salariile oferite pe alte posturi similare.

În al doilea rând, cei care vor să se angajeze nu trebuie să discute despre istoricul salarial. Asta poate determina angajatorul să îşi bazeze oferta pe veniturile obţinute de candidat în trecut, lucru ce trebuie evitat. În cazul în care prezentarea istoricului salarial este obligatorie, o soluţie ar fi punerea într-o lumină favorabilă a salariului mai mic din trecut. Un candidat poate prezenta poziţia ocupată anterior ca fiind una în care se simţea legat de ceea ce face, acceptând astfel şi un salariu redus.

O greşeală care trebuie cu orice preţ evitată este declararea unui salariu anterior mai mare decât cel real. Mulţi candidaţi declară că au câştigat mai mult decât au facut-o în realitate, crezând că asta le va aduce oferte mai bune. Angajatorul poate verifica însă istoricul salarial, apelând fie la instituţiile abilitate, fie direct la foştii angajatori. O astfel de minciună poate duce chiar şi la retragerea ofertei primite.

Un alt aspect care trebuie avut în vedere este comunicarea unui interval în care salariul să se încadreze. Astfel, dacă intervalul transmis este cuprins între 1.200 şi 1.700 lei, nu trebuie să fie o surpriză dacă oferta va fi de 1.200 lei. În general, marja trebuie să fie foarte mică, iar intervalul să plece de la suma minimă pe care candidatul este pregătit să o accepte.

Pe lângă salariu, sunt importante şi alte beneficii pe care angajatorul le poate oferi. Spre exemplu, unele companii oferă şi abonamente la clinici medicale private, abonamente la săli de fitness sau asigurări de viaţă. Toţi aceşti factori trebuie analizaţi atunci când se ia o decizie cu privire la pachetul salarial.

Teama că angajatorul va retrage oferta în cazul în care candidatul încearcă să işi negocieze salariul este, de multe ori, nejustificată. Personalul responsabil cu angajările din cele mai multe companii se aşteaptă ca cei care se prezintă la interviu să aibă dorinţa de a obţine cât mai mult.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
negociere,
salariu,
angajat,
angajator
/actualitate/ce-trebuie-sa-stii-atunci-cand-iti-negociezi-salariul-11917742
11917742
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.