Ce scrie presa internationala de azi pe prima pagina

Postat la 26 ianuarie 2010 16 afişări

Executia lui Ali Chimicul, incetinirea ritmului donatiilor pentru Haiti si bilanturile anuale ale companiilor de pe mapamond sunt reperele zilei de marti in presa internationala.

"Investitorii se inghesuie sa cumpere obligatiuni in Grecia" este titlul de pe prima pagina a Financial Times. Alarma internationala asupra crizei care a lovit statul peninsular a facut ca investitorii sa dea buzna si sa cumpere primele obligatiuni emise de catre stat in 2010. Acestia au plasat circa 20 de miliarde de euro pe termen de cinci ani, cu dobanda fixa, o suma de patru ori mai mare decat a preconizat guvernul elen. FT abordeaza si esecul preluarii Volkswagen de catre Porsche. Acesta a atras dupa sine repercusiuni legale severe, dupa ce patru fonduri de investii au dat in judecata producatorul de masini sport precum si doi fosti executivi pentru o paguba estimata la un miliard de euro, ceea mai mare dauna pretinsa din istoria Germaniei.

New York Times relateaza despre situatia din Haiti, unde autoritatile locale vor solicita, in cadrul unei conferinte organizate la Montreal, suma de trei miliarde de dolari pentru reconstructia orasului Port au Prince, ramas in ruine dupa seismul din 12 ianuarie. NYT scrie si despre promisiunea presedintelui Barack Obama de a redresa eroziunea din securitatea clasei de mijloc, in contextul reafirmarii eforturilor sale de a se apropia de suferintele americanilor intr-o perioada cu o economie slabita si un somaj crescut.

"Executia lui Ali Chimicul prin spanzurare" este titlul de prima pagina al news.bbc.co.uk. Ali Hassan al-Majid, fost oficial irakian cunoscut ca Ali Chimicul si var cu liderul Saddam Hussein, a fost executat prin spanzurare dupa ce a fost condamnat de patru ori pentru genocide si crime impotriva umanitatii. In 1998, Ali a ucis cinci mii de locuitori din orasul kurd Halabja printr-un atac cu gaze chimice.

Cotidianul The Guardian citeaza cel mai recent sondaj din Marea Britanie si constata pierderea clasei de mijloc de catre consevatori. O treime dintre alegatori, vad Partidul Conservator drept formatiunea clasei oamenilor instariti. Totusi, statisticile arata ca acestia stau mai bine in preferintele britanicilor decat rivalii laburisti.

Money.cnn.com constata incetinirea ritmului donatiilor pentru Haiti. Dupa teledonul prin care s-a strans impresionanta suma de 380 de milioane de dolari, jurnalistii anticipeaza o incetinire a implicarii financiare a oamenilor in sprijinirea sinistratilor. Portalul observa si vestile diferite din sectorul tehonologic european. In timp ce olandezii de la Philips Electronics au intrecut orice asteptari, profitul suedezilor de la Ericsson a scazut cu 83% in ultimul trimestru din 2009.

Veniturile Apple au crescut pe finalul anului trecut ca urmare a adoptarii noilor standarde pentru iPhone, scrie reuters.com pe prima pagina. Pe de alta parte, portalul se concentreaza si asupra evenimentelor din Orientul Mijlociu. Atacatorii sinucigasi au atacat trei hoteluri din inima Bagdadului, frecventate de turisti straini, omorand circa 36 de persoane si ridicand serioase intrebari asupra sigurantei organizarii alegerilor din luna martie. Reuters mentioneaza si condamnarea lui Ali Chimicul pentru genocid.

Satanica. Asa caracterizeaza primarul Moscovei, Yury Luzhkov, manifestarea homosexualilor din capitala rusa. The Huffington Post relateaza intr-un material amplu ca demnitarul a amenintat ca nu va permite astfel de evenimente si va sanctiona protestele cu interventia in forta a politiei.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ce-scrie-presa-internationala-de-azi-pe-prima-pagina-5444953
5444953
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.