Ce riscă angajatorii care emit declaraţii pentru salariaţi în situaţii în care deplasarea nu este esenţială?

Autor: Cristina Roşca Postat la 30 martie 2020 1254 afişări

Angajatorii ar trebui să fie atenţi la toate documentele pe care le semnează în baza legislaţiei emise în contextul stării de urgenţă, mai atenţi ca de obicei pentru că riscul de greşeală este evident mai mare în timpul perioadelor grele, spune Alexandru Ambrozie, partener în cadrul casei de avocatură Popovici Niţu Stoica & Asociaţii.

Ce riscă angajatorii care emit declaraţii pentru salariaţi în situaţii în care deplasarea nu este esenţială?

Angajatorii ar trebui să fie atenţi la toate documentele pe care le semnează în baza legislaţiei emise în contextul stării de urgenţă, mai atenţi ca de obicei pentru că riscul de greşeală este evident mai mare în timpul perioadelor grele, spune Alexandru Ambrozie, partener în cadrul casei de avocatură Popovici Niţu Stoica & Asociaţii.

„Multe din aceste reglementări, din dorinţa firească de a accelera sau facilita implementarea anumitor măsuri, permit angajatorilor să emită diverse declaraţii pe propria răspundere.”

Avocatul spune că zilnic se deschid noi dosare penale pentru fals în declaraţii şi zădărnicirea combaterii bolilor. Ca urmare a modificării recente a Codului penal, sancţiunile pentru companii pot ajunge până la 2,1 milioane de lei pentru zădărnicirea combaterii bolilor şi 1,2 milioane de lei pentru falsul în declaraţii.

„Mai mult, pe lângă pedeapsa amenzii, nu trebuie desconsiderate nici pedepsele complementare care pot fi acordate persoanelor juridice în urma săvârşirii acestor infracţiuni, precum suspendarea activităţii sau a uneia dintre activităţile persoanei juridice pe o durată de la 3 luni la 3 ani, închiderea unor puncte de lucru ale persoanei juridice pe o durată de la 3 luni la 3 ani sau plasarea sub supraveghere judiciară.”

Ambrozie spune că par sancţiuni extreme, care nu pot fi aplicate pentru o simplă eroare. Însă trebuie avut în vedere că dacă această eroare facilitează răspândirea unei boli sau dacă se ajunge la moartea vreunei persoane, riscul acestor sancţiuni devine real.

„Având în vedere că prevenţia şi prudenţa sunt la ordinea zilei, e bine ca angajatorii să acţioneze în mod prudent în utilizarea adeverinţelor de deplasare şi să documenteze intern caracterul esenţial al fiecărei deplasări.” Şi, în ciuda posibilităţii acordării unei adeverinţe valabile pentru întreaga perioadă a stării de urgenţă, ar trebui utilizate cu prioritate adeverinţe pe perioade mai scurte, care să fie extinse doar în cazuri esenţiale.

„Se poate depăşi, chiar şi din eroare, limita unor deplasări esenţiale în contextul unei stări de urgenţă.”

El explică faptul că de câteva zile s-a extins ‘regula’ interzicerii circulaţiei persoanelor şi pe timpul zilei, astfel încât fiecare deplasare a devenit o ‘excepţie’, iar a păşi în afara locuinţei nu se mai poate face fără încheierea unui act juridic.

„Ordonanţa Militară nr. 3/2020 a permis însă în continuare câteva excepţii, inclusiv posibilitatea deplasării angajaţilor în interes profesional, între locuinţă si locul de desfăşurare a activităţii profesionale, pe baza unei declaraţii emise de angajator. Companiile ar putea fi înclinate să apeleze la această excepţie, să emită astfel de adeverinţe care să ateste că deplasarea angajaţilor are loc în interes profesional.”

Totuşi, ca de fiecare dată când un angajator semnează un document, trebuie să aibă în vedere toate riscurile; iar emiterea acestei declaraţii implică riscuri de natură penală, spune avocatul.

„În momentul emiterii adeverinţei, angajatorul trebuie să declare că ‘deplasarea este esenţială pentru activitatea organizaţiei şi nu poate fi efectuată prin telemuncă’.”

Urmărește Business Magazin

Citeşte pe MonitorulApararii.ro

Valoarea finanţărilor în start-up-uri IT din România se îndreaptă spre 100 de milioane euro. Cât de mult mai poate urca această valoare? Valoarea finanţărilor în start-up-uri IT din România se îndreaptă spre 100 de milioane euro. Cât de mult mai poate urca această valoare?

Dacă în trecut anunţurile de investiţii în tehnologie erau rara avis, acum s-a ajuns la o piaţă care a evoluat dincolo de investiţiile în start-up-uri de tip „pre-seed” sau „seed”, de câteva sute de mii de euro, până la cele de tip „follow-up”, în care sumele totale alocate pot creşte până la câteva milioane de euro. Valoarea finanţărilor din ecosistemul start-up-urilor tech se îndreaptă astfel spre pragul de 100 de milioane de euro.

vezi continuarea
ZF.ro
ANUNŢ fulger de la cea mai nouă multinaţională intrată pe piaţa din România, în plină pandemie ANUNŢ fulger de la cea mai nouă multinaţională intrată pe piaţa din România, în plină pandemie
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de mult, dar acum este o adevărată mină de aur
Mediafax
Măsuri anti COVID-19 în România: Purtarea măştii devine obligatorie în spaţiile publice din Cluj. E prima zi de restricţii în Bucureşti, unde şcolile au intrat în scenariul roşu Măsuri anti COVID-19 în România: Purtarea măştii devine obligatorie în spaţiile publice din Cluj. E prima zi de restricţii în Bucureşti, unde şcolile au intrat în scenariul roşu
SADS-CoV: Un nou coronavirus, transmis de la porc la om
MonitorulApararii
MI6: Moştenirea lui Younger MI6: Moştenirea lui Younger
Raportul anual UE pentru extindere – oglinda procesului de integrare al Balcanilor de Vest
MonitorulPartidelor
Revenire spectaculoasă în politică: Elena Băsescu va candida la Constanţa Revenire spectaculoasă în politică: Elena Băsescu va candida la Constanţa
Clotilde Armand, validată în funcţia de primar al Sectorului 1. Armand: Touche
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Şuhan Hai, noroc COMENTARIU Valeriu Şuhan Hai, noroc
Caz îngrijorător Teste Covid furate, făcute acasă şi falsificate de o infirmieră şi partenerul ei

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.