Ce meserii se caută pe piaţa locurilor de muncă în România şi ce vor românii de fapt să găsească

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 29 septembrie 2015 4531 afişări

Ce meserii se caută pe piaţa locurilor de muncă în România şi ce vor românii de fapt să găsească

Peste 60% dintre persoanele cu studii medii care participă la formare se orientează către munca de office, reiese din datele unui proiect al Fundaţiei pentru Dezvoltarea Popoarelor (FDP). În ultimul an, cele mai căutate domenii de calificare au fost operator calculator şi contabilitate, urmate de cursurile de îngrijire a bătrânilor.

“Aceste date fac parte din concluziile proiectului ”Califică-te pentru o şansă reală pe piaţa muncii!” implementat de FDP în perioada 1 aprilie 2014 – 30 septembrie 2015. În acest proiect am oferit cursuri de calificare pentru 329 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă din Bucureşti şi Ilfov. Considerăm că legătura continuă cu piaţa muncii prin intermediul celor peste 50 de firme cu care am colaborat ne-a permis identificarea unor tendinţe pe piaţa muncii în acest moment”, declară Ania Nedelcu, responsabil servicii FDP.

După absolvirea cursurilor, cea mai mare rată de angajare (circa 50%) au avut-o participanţii la cursul de sudor, care s-au angajat imediat în urma absolvirii. Cursul de calificare ca mecanic-auto a generat o rată de angajare de aproape 30%. Pe următorul loc s-au aflat cei care au absolvit cursul pentru îngrijirea bătrânilor, cu o rată de angajare imediată de 17%. Nivelul cel mai scăzut de angajare s-a înregistrat la cursanţii din domeniul comercial, deşi informaţiile din piaţa muncii spun că, în acest domenii, oamenii calificaţi se află la mare căutare.

Din cele 329 de persoane care au participat la cursurile de calificare organizate de FDP, 90% au obţinut diploma recunoscută în România şi Uniunea Europeană. Jumătate din numărul celor înscrişi sunt persoane cu vârsta cuprinsă între 25-45 de ani, iar tinerii de până la 25 de ani au fost cel mai puţin interesaţi de calificarea profesională (doar 14% din totalul participanţilor).

“La cursuri am avut şi participanţi din categoria şomerilor de lungă durată, adică persoane care de mai mult de şase luni nu au un loc de muncă. Îmbucurător este faptul că 23% dintre cei care au absolvit cursurile noastre şi se află în această categorie, au reuşit să se angajeze imediat”, precizează Ania Nedelcu, responsabil servicii FDP. 

Peste 500 de persoane au primit în cadrul proiectului informaţii cu privire la tendinţele pieţei muncii şi au beneficiat de sprijin din partea specialiştilor FDP în vederea identificării aptitudinilor şi intereselor profesionale, realizării cv-ului, căutării unui loc de muncă şi prezentării la interviul de angajare.

„Foarte mulţi dintre cei care au apelat la noi aveau nevoie de mai multă încredere în ei pentru a-şi căuta activ un loc de muncă. Consilierea le-a dat această încredere, iar cursurile au făcut ca angajatorii să fie mulţumiţi de personalul calificat de noi. De asemenea, mai multe firme ne-au contactat atunci când au avut nevoie de personal. Mulţumită formatorilor şi echipei cursanţii au avut posibilitatea să participe la o formare de calitate, care a pus accentul pe practica în firme din domeniile de calificare. Raportul stabilit cu fiecare cursant în parte ne permite să spunem cu încredere că ştim pe cine recomandăm pentru angajare”, declară Denisa Fleşner.

Domeniile în care s-a oferit calificare prin acest proiect au fost din sectorul confecţii metalice şi auto (sudor electric, mecanic auto), comercial (comerciant vânzător mărfuri alimentare), panificaţie (patiser, brutar-patiser), financiar-administrativ (competenţe antreprenoriale, contabilitate primară, operator introducere, validare şi prelucrare date) şi asistenţă la domiciliu (îngrijitor bătrâni la domiciliu). Cursurile de sculer matriţer şi de îngrijire bolnavi nu au putut fi organizat din cauza lipsei de interes a potenţialor participanţi, deşi angajatorii caută oameni calificaţi în aceste domenii.

Proiectul ”Califică-te pentru o şansă reală pe piaţa muncii” a avut un buget de 2.037.322 lei şi a fost cofinanţat  din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investeşte în oameni! Axa prioritară 5 ”Promovarea măsurilor active de ocupare”, domeniul major de intervenţie 5.1 - “Dezvoltarea şi promovarea măsurilor active de ocupare”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
studiu,
piata muncii,
calificare,
cursuri,
proiect,
munca
/actualitate/ce-meserii-se-cauta-pe-piata-locurilor-de-munca-in-romania-si-ce-vor-romanii-de-fapt-sa-gaseasca-14767881
14767881
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.