Iranul vrea să se relanseze economic, anunţă Rohani, sugerând un schimb de deţinuţi cu SUA

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 29 septembrie 2015 46 afişări

Iranul va profita de oportunităţile financiare oferite de acordul în dosarul nuclear pentru a-şi relansa economia, afirmă preşedintele iranian Hassan Rohani într-un interviu, fără să promită că nu va cheltui bani, după ridicarea sancţiunilor, pentru a susţine terorişti în regiune, relatează DPA.

Într-un interviu pentru postul Public Naţional american de Radio (NPR), Rohani a declarat că Iranul are nevoie de o rată a creşterii economice de 8% pentru a crea locuri de muncă, pentru ca iranienii să o ducă bine, ceea ce necesită investiţii în valoare de 150 de miliarde de dolari. O parte din această sumă urmează să provină din investiţii internaţionale, după anularea sancţiunilor impuse ţării sale, a spus el.

El a respins drept motive de "gâlceavă politică" unele temeri ale Statelor Unite potrivit cărora Iranul ar putea să folosească bani pentru a susţine Hezbollahul şiit libanez şi alte grupări proiraniene din regiune, înscrise pe lista Statelor Unite ca organizaţii teroriste.

Rohani a insistat că Iranul are un proces bugetar transparent în privinţa cheltuirii banilor, însă nu a dat asigurări că viitoarele venituri ale ţării sale nu vor fi folosite pentru susţinerea unor grupări armate.

În acelaşi interviu, preşedintele a mai declarat că acordul în dosarul nuclear este tot mai acceptat în Iran, după ce Corpul Gardienilor Revoluţiei (CGR) a primit asigurări că acesta nu va eroda capacităţile de apărare ale ţării.

Rohani a confirmat că a discutat recent cu liderii Gardienilor Revoluţiei, care se situează pe o poziţie foarte sceptică în privinţa acestui acord.

"Având în vedere explicaţiile care le-au fost oferite, atmosfera care domneşte azi în Iran este mult mai liniştită, pentru că li s-a arătat limpede, în mod tangibil, că nu am acceptat niciun fel de limitare care ar avea vreun impact asupra capabilităţilor noastre în domeniul Apărării", a subliniat el.

În pofida faptului că nu comandă în mod direct armata, Rohani a dat asigurări că deţine "controlul juridic" asupra bugetului şi a respins sugestii potrivit cărora ar putea apărea probleme în cazul în care inspectori internaţionali ar dori să viziteze baze militare iraniene.

Rohani, care se află în vizită la New York, unde participă la Adunarea generală a ONU, a sugerat, de asemenea, posibilitatea unor negocieri în vederea efectuării unui schimb de deţinuţi între Iran şi Statele Unite.

"Dacă putem ajuta la eliberarea unor oameni care sunt deţinuţi acolo, iar ei pot adopta măsuri reciproce, vom saluta această abordare", a declarat el la o recepţie pentru experţi în Orientul Mijlociu, organizată duminică seara de către Misiunea iraniană la ONU, potrivit ziarului The Washington Post (WP).

Iranul deţine trei cetăţeni americani, inclusiv un corespondent WP, pe care-l acuză de spionaj în favoarea Statelor Unite şi de propagandă împotriva Iranului.

Statele Unite au încarcerat 19 iranieni, în legătură cu încălcări ale sancţiunilor impuse Iranului din cauza programului său nuclear.

Sancţiunile urmează să fie ridicate în mod treptat, în urma acordului din iulie în dosarul nuclear.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ONU,
ROHANI,
IRAN
/actualitate/iranul-vrea-sa-se-relanseze-economic-anunta-rohani-sugerand-un-schimb-de-detinuti-cu-sua-14767666
14767666
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.