Ce argumente au trezoreriile ţărilor vecine pentru a vinde titluri de stat populaţiei

Autor: Razvan Voican Postat la 30 ianuarie 2013 10 afişări

România se bucură că are ocazia să redevină un mare importator de capital străin odată cu întoarcerea investitorilor nerezidenţi pe piaţa locală a titlurilor de stat, iar administraţia nu schiţează niciun gest de încurajare a economisirii interne prin care să mai reducă din vulnerabilitatea faţă de schimbările de sentiment ale străinilor.

Ministerul Finanţelor păs­trează titlurile de stat în lei numai pentru investitori persoane fizice cu dare de mână, de teamă să nu deranjeze băncile, care ar putea vedea o parte din depozite migrând spre o alternativă de plasament cu risc suveran şi aducătoare de câştiguri neimpozabile. Administratorii datoriei publice uită uşor momentele în care era nevoie de intervenţia expresă a BNR pentru a convinge băncile să cumpere obligaţiuni de stat în euro sau în lei la preţuri rezonabile şi se cantonează în argumente puerile precum dificultăţile şi costurile legate de distribuţia titlurilor de stat pentru populaţie. Omologii din Polonia au găsit o soluţie apelând la PKO Bank, cea mai mare instituţie de credit de pe piaţă care a şi rămas sub controlul statului, însă CEC Bank nu este considerată o variantă la fel de bună. Ungaria foloseşte şi oficiile poştale, iar Slovacia se gândeşte la o soluţie similară.

Alte stiri pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ce-argumente-au-trezoreriile-tarilor-vecine-pentru-a-vinde-titluri-de-stat-populatiei-10529676
10529676
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.