Cât de important este gulerul paharului de bere

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 10 iulie 2014 153 afişări

Cât de important este gulerul paharului de bere

Franck Evers, expert olandez în servirea berii, a explicat de ce e important ca berea să fie prezentată într-un pahar rece, foarte curat, iar spuma să aibă grosimea potrivită. ”Sunt olandez noi suntem recunoscuţi pentru zgârcenie. E dovedit însă că dăm cu 70% mai mult bacşiş dacă un chelner are contact vizual cu clientul”, spunea anterior Evers pentru Business Magazin. El susţine că 93% din comunicare este nonverbală iar contactul vizual este principalul element al ”discuţiei” cu un consumator la terasă, restaurant sau bar. Un lucru esenţial, pentru că în funcţie de el un client se poate întoarce, sau nu, în acelaşi loc.

Un pahar perfect curat este esenţial în servirea acestei băuturi (”problema cu rujul de buze este că mai întâi îi simţi gustul şi apoi îl vezi”, glumeşte olandezul Franck Evers,), pentru că un consumator nemulţumit poate acuza îndeobşte barul sau marca. O halbă sau un pahar cu o licoare oxidată - amăruie, cu gust de fier, mai închisă la culoare – aruncă, cel mai adesea, vina pe produs. Oxidarea berii, considerată popular <răsuflată>, ţine însă de felul în care a fost formată - sau nu, după caz – spuma groasă de două degete, al cărei rol principal este să protejeze berea de oxigenul din aer.

La fel de bine însă spuma menţine şi dioxidul de carbon în băutură, lucru important, spune olandezul, pentru că astfel se păstrează prospeţimea, iar bulele ajută la digestie” (”de aceea ne este mereu foame după ce bem bere iar dieteticienii intezic apa carbogazoasă”). La fel de bine, tratamentul neplăcut al unui chelner acru poate îndepărta clienţii de o terasă anume. ”Nu este însă niciodată vina berii”, spune Evers care argumentează că cel mai adesea şi barmanii dau vina pe băutură (din ciclul ”presiunea din butoi e de vină”, ”e nouă, nu m-am obişnuit cu ea”) dacă gulerul de spumă nu e conform standardelor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bere,
bar,
bautura
/actualitate/cat-de-important-este-gulerul-paharului-de-bere-12923824
12923824
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.