Cât costă taxele de şcolarizare pentru studii în afara ţării şi ce include în program o tabără educaţională din străinătate

Autor: Andra Stroe Postat la 03 martie 2022 146 afişări

Cât costă taxele de şcolarizare pentru studii în afara ţării şi ce include în program o tabără educaţională din străinătate

Odată cu diminuarea efectelor pandemiei, din ce în ce mai multe instituţii internaţionale de învăţământ îşi exprimă interesul pentru atragerea tineriilor români. Astfel, peste 50 instituţii vor fi prezente la Bucureşti pe 5 martie, la Iaşi (4 martie) şi Constanţa (6 martie) la târgul educaţional World Education Fair. „Interesul a crescut atât din partea universităţilor, dar şi a tinerilor care vor să meargă să studieze în străinătate. Astfel, în calitate de consultanţi educaţionali am înregistrat o creştere de aproape 20% a cererilor de aplicaţii faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Ca urmare a brexitului observăm o tendinţă de mutare a interesului către ţări europene ca Olanda, Italia, Danemarca, dar şi către SUA. Marea Britanie se menţine totuşi pe locul al doilea ca destinaţie. De asemenea, tot ca tendinţă generală, observăm o creştere a interesului pe zona programelor de master, pentru că în ultimii ani au fost foarte mulţi tineri care nu şi-au constituit bugete suficiente pentru studiile de licenţă, dar care şi-au dorit tot timpul să studieze în afară”, precizează Ana Maria Papp, Business Development Manager IntegralEdu.

În topul destinaţiilor de studiu pentru care aplică tinerii români, Olanda se află pe primul loc, urmată de Marea Britanie, Italia, Danemarca, Germania şi Spania. „Faţă de anii anteriori, familile celor care vor să studieze în străinătate se mobilizează în prezent mult mai repede în pregătirea dosarelor sau în documentarea pentru obţinerea de burse. De aceeea, la momentul actual prezenţa la un târg educaţional cum este WEF este foarte importantă pentru că tinerii şi familiile îşi pot lua informaţiile direct de la sursă, fără a mai căuta, zile întregi, pe internet informaţii pe care oricum nu le găsesc actualizate sau complete”, mai explică Ana Maria Papp.

Din punct de vedere al domeniilor alese, lucrurile nu sunt schimbate faţă de anii anteriori. Astfel, pe prima poziţie în topul preferinţelor se situează Computer Science & Engineering. Pe locul doi se află studiile europene, urmate de Business şi Creative Media and Game Technologies.  Pe locul cinci în clasamentul preferinţelor se regăseşte domeniul Aerospace Engineering, înlocuind domeniul Drept, care se găsea anul trecut pe aceeaşi poziţie.

Care sunt cele mai potrivite ţări unde se poate studia cu bugete reduse

Din datele IntegralEdu reiese o creştere de 50% a aplicaţiilor pentru studii de licenţă în SUA. „Majoritatea aplicanţilor merg în paralel cu formularele pentru obţinerea unei burse care poate acoperi până la 100% din taxa de şcolarizare, în funcţie de dosarul candidatului şi situaţia  financiară a familiei”, adaugă Ana Maria Papp.

Consultanţii IntegralEdu au realizat pe baza informaţiilor interne un top al ţărilor alese de studenţi, care oferă programe în limba engleză şi unde se poate studia cu cele mai reduse bugete:

1. Germania: până la 380 eur/semestru.  Costuri de trai lunare: 1.000 de euro

2. Italia:   de la 1000 eur/an. Costuri de trai lunare: 1300 de euro

3. Belgia: 1000 eur/an.  Costuri de trai lunare: 800-1.000 de euro

4. Olanda: 2000 eur/an. Costuri de trai lunare: 800-1.000 de euro

5. Irlanda: 3000 eur/an. Costuri de trai lunare: 1.300 de euro

„Pe lângă aceste destinaţii pot fi accesate, la costuri acoperite de burse, şi universităţi din Marea Britanie sau SUA, însă schemele sunt diferite de la instituţie la instituţie. Şi din acest motiv este importantă participarea la WEF, unde cei interesaţi pot discuta direct cu reprezentanţii universităţilor despre toate aceste aspecte şi oportunităţile de finanţare a studiilor”, precizează Ana Maria Papp.

Spre exemplu, în funcţie de rezultatele la Bacalaureat pot fi obţite burse academice în Marea Britanie de până la 4.000 de lire sterline reducere din taxa de şcolarizare, iar pentru SUA între 30% şi 50% reducere din taxa de şcolarizare. Universităţile din SUA sunt generoase în acoperirea taxelor prin oferirea de burse sportive, reducerea din taxă putând ajunge şi până la 100% dacă persoana în cauză deţine performanţe considerabile în sport. Olanda este o ţară cu potenţial din acest punct de vedere, având în vedere opţiunile de ajutor financiar pe care le pune la dispoziţie, acoperind în totalitate taxa de şcolarizare de 2.209 euro/an, dar şi cheltuielile de trai sub forma de imprumuturi si grant-uri oferite de către statul olandez.

Aplicaţiile pentru studiile liceale au crescut cu 20% în ultimii doi ani

În contextul sanitar actual, numărul solicitărilor pentru studii gimnaziale şi liceale în străinătate a crescut cu 20% în ultimii doi ani. În topul preferinţelor se situează Marea Britanie, urmată de alte destinaţii europene precum Elveţia, Germania şi Spania.

„Interesul pentru studii liceale în SUA şi Canada este de asemenea în creştere. La ediţia actuală a WEF vor fi reprezentate peste 20 de instituţii de învăţământ secundar şi organizatori de tabere educaţionale din Marea Britanie, Elveţia, Germania şi SUA. Cele mai multe familii din România care îşi trimit copiii la studii liceale în străinătate aleg Marea Britanie ca destinaţie în special datorită rigorii academice dar şi facilităţilor oferite de şcoli. Însă argumentul principal este legat de oportunităţile academice pe care le au tinerii după absolvirea unui liceu în străinătate”, explică Raluca Niculae, Manager Departament Studii Liceale IntegralEdu.

Cât costă studiile la un liceu în străinătate şi cum se obţin bursele?

Taxele anuale de studiu pentru un liceu sau o şcoală internaţională de tip boarding (internat), unde sunt incluse masa, cazarea, taxele de studiu şi activităţile extracurriculare pornesc de la 15.000 lire sterline pentru un colegiu Sixth Form şi pot ajunge la 50.000 lire sterline pentru o instituţie de top din Marea Britanie. În schimb, costul mediu anual al unui liceu internaţional din Germania, Austria şi Spania este de 35.000 de euro, incluzând taxele de şcolarizare, cazare şi mese. 

„Din ce în ce mai multe şcoli independente oferă burse candidaţilor cu aptitudini speciale. Acestea se traduc prin reducerea parţială a costurilor anuale, iar procentele diferă de la un caz la altul, în funcţie de bugetul anual alocat de fiecare instituţie în parte şi de rezultatele candidatului, la testele de admitere.  Bursele pot fi academice, sportive, muzicale sau artistice şi se acordă elevilor care dau dovadă de performanţe deosebite într-una dintre aceste arii. Pentru Marea Britanie, de exemplu, deşi taxele de şcolarizare pot părea mari, trebuie luat în considerare tot pachetul oferit de şcoli, dar mai ales nivelul burselor academice, sportive sau artistice, care pot uneori acoperi până la 50% din taxele de scolarizare.  În cadrul WEF, vizitatorii vor discuta direct cu reprezentanţii liceelor internaţionale pentru a afla care sunt opţiunile educaţionale, bursele oferite şi cerinţele de admitere”, concluzionează Raluca Niculae.

Taberele educaţionale şi programele de vară pentru tineri revin în forţă

Anii de pandemie au afectat activitatea organizatorilor de tabere educaţionale şi de programe de vară. Însă, odată cu diminuarea efectelor pandemiei creşte interesul tinerilor pentru a participa la astfel de programe. Nevoia de socializare şi faptul că în ultimii doi ani aceştia au stat mai mult în case îşi spune cuvântul, iar la ediţia actuală a WEF, familiile pot alege din zecile de programe de tabere pentru copiii lor. Cei interesaţi pot discuta direct cu organizatorii şi obţine informaţii despre programe pe care nu le găsesc pe internet. Spre exemplu, unul dintre cele mai exclusivite programe de acest tip este o tabără de yachting organizată în Corsica, pe parcursul a două săptămâni. Pentru înscrieri în cadrul WEF, familiile pot beneficia de reduceri de până la 10% la anumite Edutabere din portofoliul IntegralEdu.

Printre destinaţiile preferate pentru Edutabere se numară Marea Britanie, Elveţia, Germania, Spania şi SUA. O tabără educaţională în Grecia sau Cipru îmbină foarte bine studiul cu activităţile recreative de vară.

Majoritatea Edutaberelor au dezvoltată foarte bine această componentă educaţională: un minim de 15-20 ore de studiu pentru o limbă străină, la care se adaugă activităţile recreative (sport, muzică, artă, divertisment etc). „În funcţie de vârsta şi obiectivele copilului, se aleg destinaţia şi limba de studiu, numărul de de ore  de pregătire. Se pot alege tabere academice sau vocaţionale ce pregătesc copilul pentru admitere la liceu sau universitate. În acest caz, se renunţă la orele de limbă străină ce pot fi înlocuite de cursuri de matematică, chimie, biologie, economie etc sau de ore de pregătire în vederea susţinerii procedurilor de admitere. În funcţie de abilităţi şi domeniile de interes, părinţii vor căuta împreună cu consultantul educaţional cel mai potrivit program pentru copil. Câteva domenii foarte accesate sunt cele de programare, robotică, leadership, debate, inginerie, medicină, teatru, performing arts. Desigur, fiecare tabără include şi componenta de divertisment care constă în excursii şi alte activiăţi recreative”, explică Raluca Niculae.

World Education Fair are loc pe  4 martie la Iaşi, la hotel International (ora 11.00), 5 martie la Bucureşti, la hotel Athenee Palace Hilton (ora 10.00) şi pe 6 martie la Constanţa, la hotel Continental Forum (ora 11.00). Accesul se face gratuit pe bază de înregistrare prealabilă pe site-ul evenimentului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
studiu,
costuri,
taxe

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.