Calcule înainte de bătălia decisivă Obama - Romney

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 28 octombrie 2012 37 afişări

Sondajele de opinie între alegătorii americani arată că Mitt Romney a recuperat puternic decalajul faţă de Barack Obama, ajungând la o diferenţă de ansamblu de doar două procente (47% la 49%, conform centralizării BBC din 26 octombrie).

Cursa pentru prezidenţialele din 6 noiembrie poate fi decisă de voturile electorale - cele furnizate de fiecare stat în parte în funcţie de ponderea asumată de fiecare în sistemul colegiilor electorale, astfel încât câştigătorul preşedinţiei este obligatoriu cel care acumulează majoritatea absolută a voturilor electorale (270), chiar în pofida unei victorii la votul popular.

La rândul lor, voturile electorale se împart tradiţional în trei: cele din statele care votează tradiţional cu democraţii (cu albastru pe hartă), cele care votează cu republicanii (cu roşu) şi cele imprevizibile, "swing states" (cu galben). Săptămâna trecută, două sondaje (Gallup şi Rasmussen) indicau un uşor avans de ansamblu al lui Romney în "swing states", înainte însă de ultimul turneu pe care ambii candidaţi l-au făcut în câteva dintre acestea.

Deocamdată, conform New York Times, Obama are un avans solid în state care au împreună 185 de voturi electorale şi este bine poziţionat în state care au împreună 58 de voturi electorale, ceea ce înseamnă în total 243. Romney are un avans solid în state cu 180 de voturi electorale şi este bine poziţionat în state cu 26 de voturi electorale, ceea ce înseamnă 206.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/calcule-inainte-de-batalia-decisiva-obama-romney-10261475
10261475
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.