Bursa din Zürich înregistrează una dintre cele mai slabe performanţe la nivel mondial în luna septembrie, cu pierderi de 150 de miliarde de dolari

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 01 octombrie 2021 35 afişări

Bursa din Zürich înregistrează una dintre cele mai slabe performanţe la nivel mondial în luna septembrie, cu pierderi de 150 de miliarde de dolari

Swiss Market Index, indicele principal al bursei din Zürich, a scăzut cu 6,3% (150 de miliarde de dolari) în luna septembrie, marcându-şi astfel cel mai grav declin pe timp de pandemie şi cea mai mare pierdere din rândul principalelor pieţele europene de capital din ultima lună, potrivit Bloomberg.

Evoluţia, influenţată de riscurile reprezentate de creşterea randamentelor la obligaţiuni şi problemele gigantului imobiliar Evergrande, a continuat să îi îndepărteze pe investitori de cele mai valoroase acţiuni prezente pe bursă elveţiană.

În consecinţă, indicele s-a ieftinit la 17 x profiturile estimate, de la un multiplu de 18,7 la jumătatea lunii august. Printre principalii perdanţi se găsesc producătorul de ciment Holcim, cu un declin de 13%, şi producătorul de accesorii pentru computer Logitech International, în scădere cu 11%.

Selloff-ul înregistrat de SMI a fost generalizat, investitorii considerând că piaţa este prea scumpă într-o perioadă de creşteri slabe şi randamente mai ferme. De altfel, datele vin într-un moment marcat la nivel global de aversiune faţă de acţiunile scumpe, pe măsură ce traderii se poziţionează în vederea unei reduceri a măsurilor de stimulare lansate de băncile centrale.

„Totul este legat de ratele dobânzilor. Acţiunile elveţiene s-au bucurat de raliuri, chiar şi în timpul verii”, spune Cedric Ozazman, director de investiţii al companiei de servicii financiare Reyl & Cie din Geneva.

După un început de an frenetic, piaţa globală a IPO-urilor încetineşte în T3/2021: Peste 2.000 de oferte publice au atras în total 421 miliarde de dolari în primele nouă luni

Creşterea ratelor dobânzilor prezintă un risc pentru veniturile viitoare şi justifică tot mai greu evaluările acţiunilor scumpe. Piaţa de capital din Elveţia, a treia cea mai mare din Europa, a devenit o victimă timpurie a acestei tranziţii, după ce indicele de referinţă a crescut cu 13% între lunile mai şi august.

Performanţele obţinute de SMI în urma minimelor de la începutul pandemiei „constituie un spaţiu limitat de extindere şi au destul de multe şanse să dezamăgească în ceea ce priveşte marjele şi randamentele”, afirmă Tim Craighead, strateg al Bloomberg Intelligence.

Pentru alţi actori ai pieţei de capital, scăderile acţiunilor elveţiene au putea crea o serie de oportunităţi de cumpărare.

„Ar putea fi un fenomen pe termen scurt. Investitorilor instituţionali le-ar plăcea să profite de ocazie şi să înşface acţiuni la preţuri mici”, adaugă Ozazman.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bursa,
miliarde,
zurich,
performante,
indice,
pierderi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.