Burduja anunţă finalizarea a două apeluri prin PNRR: energie regenerabilă şi producţie hidrogen

Autor: Cosmin Pirv Postat la 29 decembrie 2023 80 afişări

Ministrul Energiei Sebastian Burduja a anunţat vineri finalizarea a două apeluri de investiţii prin PNRR: energie regenerabilă (eoliană şi solară) şi producţie hodrogen.

Burduja anunţă finalizarea a două apeluri prin PNRR: energie regenerabilă şi producţie hidrogen

Potrivit ministrului Energiei, prin primul apel au fost finanţate proiecte în valoare totală de peste 8 miliarde lei, cu o putere instalată de peste 1700 MW. „Mai mult decât centrala nucleară de la Cernavodă. La preluarea mandatului, nu fusese semnat niciun contract în cadrul acestui apel de investiţii. Am reuşit să dublăm capacitatea unităţilor de evaluare şi contractare şi să punem aceste fonduri pentru investiţii în piaţă”, a scris, vineri, pe Facebook, Sebastian Burduja.

El susţine că al doilea apel este prima schemă de ajutor de stat din Uniunea Europeană pentru sprijinirea producţiei de hidrogen şi poziţionează România printre liderii acestui domeniu de vârf al viitorului. Valoarea totală a proiectelor finanţate depăşeşte 1,2 miliarde lei.

Sebastian Burduja spune că evaluările au fost efectuate de către experţii Băncii Europene de Investiţii (BEI) şi ai ministerului. „Este şi ultimul jalon restant din PNRR al Ministerului Energiei. Am reuşit astfel să recuperăm decalajele şi să accelerăm la maxim investiţiile”, a transmis ministrul.

„Aceste fonduri din PNRR înseamnă o şansă de dezvoltare pentru România. Înseamnă mai multă energie şi mai multă energie verde, pentru un aer mai curat. Înseamnă şi o energie mai ieftină pentru români pe termen mediu şi lung, pe măsură ce aceste proiecte se vor pune în funcţiune”, a adăugat el.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
sebastian burduja,
pnrr,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.