Bomba cu fragmentaţie a domnului Bernanke

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 16 septembrie 2012 69 afişări

Vestea anului pentru economia mondială a venit de la Ben Bernanke, şeful Rezervei Federale a SUA: nu doar că va urma o a treia rundă de relaxare cantitativă monetară (quantitative easing - QE3), cerută de luni întregi de pieţele financiare dornice de noi bani pentru speculaţii, dar ea întrece toate aşteptările.

Rezerva Federală va cumpăra în fiecare lună, până în decembrie, titluri de valoare care au la bază credite ipotecare, în limita unei sume de 40 mld. dolari, la care se adaugă titluri de stat de 45 mld. dolari în continuarea programului Operation Twist, prin care Fed a alocat începând din septembrie 2011 aproape 700 mld. dolari pentru cumpărarea de titluri cu scadenţe între 6 şi 30 de ani şi a vândut titluri în valoare echivalentă cu scadenţe de 3 ani sau mai puţin. Operaţiunea va putea fi prelungită şi după luna decembrie, fără vreo restricţie de timp, doar în funcţie de starea economiei SUA, măsurată prin scăderea şomajului, care se încăpăţânează să rămână de 42 de luni încoace peste 8%.

Spre deosebire de BCE, care a anunţat şi ea în săptămâna precedentă un program "nelimitat" de cumpărare de obligaţiuni ale ţărilor cu probleme din zona euro, Fed nu va steriliza însă masa monetară nou-creată, pentru că inflaţia rezultată va putea fi exportată graţie forţei comerciale internaţionale a dolarului, aşa cum s-a întâmplat şi cu ocazia QE1 (1.700 mld. dolari, 2008-2010) şi a QE2 (600 mld. dolari, 2010-2011).

Unii comentatori s-au grăbit deja să conchidă că, în aceste condiţii, alegerile prezidenţiale din noiembrie sunt de pe acum câştigate de Barack Obama, fiindcă acţiunea decisivă a Fed ar putea să dea un impuls real economiei, numai că experienţa precedentelor QE1 şi QE2 a dovedit că eliberarea de bani în sistemul financiar satisface mai degrabă apetitul speculativ al băncilor şi al fondurilor de investiţii, care rămân dependente, împreună cu economia, de noi şi noi injecţii de bani de la Rezerva Federală, în lipsa cărora reapar tensiunile, bursele scad şi apar iarăşi "îngrijorările" pieţelor că statul nu face destul pentru a stimula redresarea economică.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/bomba-cu-fragmentatie-a-domnului-bernanke-10079620
10079620
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.