Bogdan Olteanu: Costurile de creditare au scăzut în ultima lună la bănci şi vor continua să scadă

Postat la 29 noiembrie 2013 37 afişări

Costurile de creditare medii pe sistemul bancar pentru împrumuturile noi acordate persoanelor fizice au coborât sub 10% în ultima lună, iar în cazul firmelor sub 8%, a declarat viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, care apreciază că acestea vor scădea în continuare, dacă se menţine stabilitatea.

Bogdan Olteanu: Costurile de creditare au scăzut în ultima lună la bănci şi vor continua să scadă

 "Pe termen mediu spre scurt, costurile de finanţare în România, dacă asigurăm în continuare stabilitatea, vor scădea. Costurile de creditare medii pentru împrumuturile noi acordate persoanelor fizice au coborât sub 10% în ultima lună, persoanelor juridice sub 8%, fiind media pe sistemul bancar. Aşteptăm să scadă în continuare", a afirmat Olteanu la o conferinţă pe teme bancare.

El a dat ca exemplu situaţia Braziliei, unde guvernatorul Mugur Isărescu a avut recent o vizită de lucru, ţara având o rată a inflaţiei de 10% şi o dobândă medie pe piaţă pentru companii de 80%.

În ceea ce priveşte stabilitatea, economia reală a României nu s-a modificat fundamental în ultima perioadă, în opinia lui Olteanu, iar realităţile globale şi oferta de bani globală nu s-au modificat dramatic în acest an. În schimb, s-a modificat percepţia asupra stabilităţii României, dar "nu pe atât pe cât ne-am dori aşa încât creditele să fie atât de ieftine precum sunt în alte ţări", a spus el.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/bogdan-olteanu-costurile-de-creditare-au-scazut-in-ultima-luna-la-banci-si-vor-continua-sa-scada-11730600
11730600
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.