Bogdan Mazuru a primit aviz favorabil în comisii pentru postul de ambasador în Austria

Autor: Catalina Mihai Postat la 12 mai 2015 43 afişări

Bogdan Mazuru a primit, marţi, aviz favorabil pentru postul de ambasador în Austria în cadrul comisiilor reunite de politică externă, acesta precizând la audieri că printre priorităţile sale se vor număra relaţia cu românii din această ţară şi menţinerea interesului austriac pentru piaţa românească.

Mazuru a primit 19 voturi "pentru" şi două "împotrivă".

Bogdan Mazuru a declarat la audieri că îşi propune cinci domenii prioritare pentru mandatul său, primul fiind consolidarea relaţiilor politice şi economice cu Austria, "relaţii politice şi economice care se află la un nivel foarte solid".

"Relaţia economică cu Austria este una specială, dat fiind rolul şi locul Austriei în economia românească, şi trebuie să ne gândim numai două domenii, cel energetic şi cel financiar şi de asigurări, acolo unde Austria are o pondere foarte însemnată. Trebuie să menţinem acest nivel de interes austriac pentru România la un nivel ridicat şi să menţinem interesul companiilor austriece pentru piaţa românească", a afirmat Mazuru.

Un alt domeniu prioritar este reprezentat de afacerile europene, în contextul în care Austria şi România vor deţine preşedinţia rotativă a UE în 2019.

În acest sens, Mazuru a subliniat că trebuie să ne gândim la proiectele pe care le putem promova împreună cu A în 2019. În opinia sa, România şi Austria sunt "parteneri naturali în interiorul UE" "Austria are un interes special pentru zona Europei Centrale, pentru regiunile învecinate UE şi mă refer în special la Balcanii de Vest dar şi la ţările care aparţin Parteneriatului Estic, în special Ucraina şi R. Moldova şi aici avem interese comune cu Austria în ceea ce s-ar numi stabilizarea şi ancorarea acestor zone la UE", a precizat Bogdan Mazuru.

Totodată, Mazuru a amintit de importanţa cooperării în domeniul energetic, dat fiind că cea mai importantă companie românească din domeniu este una cu capital austriac. Această cooperare trebuie să vizeze nu numai zona clasică de petrol şi gaze, ci şi energiile regenerabile sau eficientizarea energetică.

Relaţia cu comunitatea de români din Austria este un alt domeniu prioritar, potrivit lui Mazuru, care îşi propune o relaţie "cât mai strânsă" care să urmărească respectarea drepturilor românilor care trăiesc şi muncesc în Austria, dreptul la liberă de circulaţie şi accesul liber la piaţa muncii, precum şi "o legătură cât mai strânsă din punct de vedere cultural, din punctul de vedere al prezervării a limbii".

Bogdan Mazuru, rechemat din Franţa şi Principatul Monaco, a fost propus, luna trecută, de preşedintele Klaus Iohannis ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Austria, de unde a fost rechemată Silvia Davidoiu.

De profesie inginer automatist, Mazuru, născut în 1962, Bogdan Mazuru a fost numit ambasador la Paris în 2010. Anterior a fost secretar de stat pentru afaceri europene în MAE, ambasador în Germania (2006-2009) şi la NATO (2001-2004).

Între 2000 şi 2001 a fost însărcinat cu afaceri al României la Washington.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BOGDAN MAZURU,
VOT,
/actualitate/bogdan-mazuru-a-primit-aviz-favorabil-in-comisii-pentru-postul-de-ambasador-in-austria-14249676
14249676
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.