Bogdan Badea, CEO al platformei de recrutare eJobs:Tinerii din oraşe mici sunt fericiţi că au joburi remote pentru companii cu sediul central la Bucureşti, Cluj, Timişoara, dar că pot munci de acolo. Pe IT mulţi programatori s-au mutat chiar şi în zona rurală

Autor: Mirabela Tiron Postat la 05 aprilie 2023 69 afişări

Bogdan Badea, CEO al platformei de recrutare eJobs:Tinerii din oraşe mici sunt fericiţi că au joburi remote pentru companii cu sediul central la Bucureşti, Cluj, Timişoara, dar că pot munci de acolo. Pe IT mulţi programatori s-au mutat chiar şi în zona rurală

Cererea pentru joburi remote continuă să fie în creştere, deşi doar 6-7% din totalul joburilor postate sunt remote acestea atrag 14-15%  din aplicări, ceea ce arată un interes major.

"Vedem ca trend o scădere a postării de joburi remote din partea companiilor în ultimele şase luni şi o creştere spectaculoasă pe partea celalaltă, oamenii vor să muncească remote. Avem 6-7% joburi remote din total joburi postate şi 14-15% din aplicări se duc către ele, sunt singurele locuri de muncă care atrag de două ori mai mult decât procentul postărilor de astfel de joburi. Pe remote este un interes major, companiile care postează joburi remote câştigă. Tinerii din oraşe mici sunt fericiţi că au joburi  remote pentru o companie cu sediul central la Bucureşti, Cluj, Timişoara, dar că pot munci de acolo pentru multinaţionale, pe IT mulţi programatori s-au mutat chiar pe zona rurală”, a spus Bogdan Badea, CEO al eJobs în cadrul emisiunii Meeting Office, realizată de ZF cu Mobexpert.

El a mai precizat că vede din partea companiilor o temere, o reticenţă în a crea noi locuri de muncă, în contextul evenimentelor care au avut loc, războiul de la graniţă, cutremurul din Turcia, colapsul unor bănci externe. Mai mult există acest paradox în piaţă, o explozie pe CV-uri, ceea ce ar putea indica faptul că sunt persoane care trebuie să îşi găsească un nou loc de muncă pe fondul inflaţiei şi a ratelor mai mari.

"Există acest paradox, avem o zonă a candidaţilor din ce în ce mai activă, pe CV-ur noi avem o explozie, poate părea pozitiv pentru noi ca platformă, dar nu este atât de bine. Înseamnă că există zone din economie unde sunt semne de întrebare, unde sunt oameni  care poate trebuie să îşi găsească un loc nou de muncă din cauza inflaţiei sau a ratelor. Chiar dacă poziţia ta nu este afectată este imposibil să nu te gândeşti dacă există un val doi sau trei al concedierilor".

 Pe de altă parte, pe locurile de muncă în străinătate se duc 4% din aplicări, în timp ce înainte de pandemie se duceau 20% de aplicări pe joburi în străinătate.

"Nu mai este un interes atât de mare al românilor pe joburi în străinătate. Dar pe remote este un interes major, companiile care postează joburi remote câştigă, sunt aplicări din zona rurală sau medie urbană, unde oamenii nu au alte şanse. Sunt oraşe mici unde dacă nu lucrezi în retail nu ai şanse".

El a mai precizat că în oraşe mari precum Bucureşti, Cluj sau Iaşi cu cât esţi mai aproape de salariul minim cu atât sanşele de-a recruta sunt mai mici.

"Generaţia nouă are chirie, costul de viaţă este crescut,  din ce în ce mai mult asistăm la un cost de viaţă crescut, iar pe măsură ce costul vieţii creşte nu mai poţi să stai pe 2500 de lei salariu pe lună dacă plăteşti şi o chirie. Jumătate din salariu se duce pe chirie, practic nu prea poţi să mănânci, este imposibil să trăieşti cu 2500 de lei în Bucureşti dacă plăteşti o chirie", a mai adăugat el.

Platforma de recrutare online eJobs, deţinută de compania elveţiană Ringier, a finalizat cu afaceri de 12 milioane de euro anul 2021, în creştere cu 78% faţă de anul anterior.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.