BNR plăteşte 2,3 milioane de euro pentru renovarea conacului unui fost guvernator din perioada interbelică

Autor: Ioan Dornescu Postat la 03 august 2014 57 afişări

BNR vrea să renoveze un conac din comuna Păuşeşti-Măglaşi, judeţul Vâlcea, care a aparţinut lui Mihail Oromolu, guvernator al băncii centrale în perioada interbelică, şi estimează că va plăti pentru acest proiect până la 10,2 milioane lei (2,3 milioane euro), inclusiv TVA.

Conacul, construit în perioada 1915 - 1916, a fost preluat de BNR în urmă cu câţiva ani de la Finanţele Publice Vâlcea.

Proiectul de consolidare, refuncţionalizare şi amenajare a Casei Mihail Oromolu va implica, printre altele, lucrări la interiorul şi exteriorul clădirii, intervenţii la împrejmuiri, restaurarea componentelor artistice, realizarea de instalaţii noi sau de canalizare, potrivit unui anunţ al BNR.

Contractul are o valoare estimată de 8,26 milioane lei, fără TVA şi va finanţat de banca centrală din fonduri proprii, iar termenul pentru finalizarea lucrărilor a fost stabilit la doi ani de la data atribuirii acordului.

Lucrările vor fi contractate prin licitaţie restrânsă, criteriile de atribuire fiind preţul ofertei, cu o pondere de 50%, garanţia acordată (25%) şi termenul de execuţie (25%).

Constructorii interesaţi de acest proiect pot depune ofertele sau cererile de participare până la 8 septembrie.

Licenţiat în Drept la Paris, Mihail Oromolu a fost magistrat şi membru al partidelor Conservator, Conservator Democrat şi Naţional Liberal.

El a deţinut funcţia de guvernator al BNR în perioada 1 ianuarie 1922 - 31 decembrie 1926, de activitatea sa în această funcţie fiind legate, printre altele, recuperarea depozitului în aur deţinut de BNR la Reichsbank (Banca centrală a Germaniei), încheierea convenţiei pentru lichidarea datoriei statului la banca centrală şi revenirea statului în acţionariatul BNR.

Fostul şef al băncii centrale a mai deţinut şi o vilă în Bucureşti, amplasată în apropierea Guvernului, preluată în 2012 de fondul sud-african de investiţii New Europe Property Investments (NEPI) de la compania Avrig 35, în contul unei datorii.

NEPI, unul dintre cei mai activi investitori imobiliari din România în ultimii ani, a anunţat că va investi aproximativ 15 milioane euro într-un proiect care vizează renovarea vilei istorice şi construirea unei clădiri de birou lângă aceasta.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BNR,
REABILITARE,
CONAC
/actualitate/bnr-plateste-2-3-milioane-de-euro-pentru-renovarea-conacului-unui-fost-guvernator-din-perioada-interbelica-13026500
13026500
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.