BNR menţine proiecţia pentru rata inflaţiei în 2013, de 3,5%, iar pentru 2014 ţinteşte 3,2%

Postat la 07 februarie 2013 11 afişări

Banca Naţională a României (BNR) menţine proiecţia pentru rata inflaţiei în 2013, de 3,5%, iar pentru 2014 estimează un nivel al creşterii preţurilor de consum cu 3,2%, a declarat joi guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu.

Isărescu a menţionat că în ultimul trimestru al anului trecut inflaţia a fost influenţată pozitiv de corecţia preţurilor alimentelor volatile, un trend descendent al cotaţiilor internaţionale ale ţiţeiului, aprecierea nominală a leului faţă de dolar şi faţă de euro spre sfârşitul anului, precum şi de un deficit amplu de cerere. În sens negativ au contribuit majorările unor preţuri administrate, la energie electrică şi termică şi gaze naturale, creşterea anticipaţiilor inflaţioniste pe termen scurt, încorporarea treptată în preţurile de consum a creşterii costurilor cu materille prime vegetale.

În ceea ce priveşte rata inflaţiei CORE 2, aceasta a avut o tendinţă evidentă de accentuare a creşterii în perioada august-octombrie, după care s-a temperat.

"Preţurile au rămas constante în CORE 2 ajustat, ceea ce este un lucru remarcabil", a spus Isărescu.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BNR,
proiecţie,
băncii centrale
/actualitate/bnr-mentine-proiectia-pentru-rata-inflatiei-in-2013-de-3-5-iar-pentru-2014-tinteste-3-2-10548369
10548369
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.