Blythe Masters - "Femeia care a inventat armele financiare de distrugere în masă”

Postat la 04 noiembrie 2011 94 afişări

Împreună cu alţi matematicieni de la banca J.P. Morgan, englezoaica Blythe Masters (foto 2) a pus la punct formula magică datorită căreia bancherii au luat-o razna, crezând că pot să transforme hârtia în aur. Puţini ştiu că Blythe Masters este "femeia care a inventat armele financiare de distrugere în masă" - după cum a caracterizat-o, inspirat, jurnalul Guardian , din Londra.

Conform celor de la Newsweek , aceste arme "au pus în libertate un monstru" care ameninţă să distrugă economia mondială. Criza recentă a monedei euro, din care încă n-am ieşit, demonstrează cât de profunde sunt urmările deciziilor lui Blythe Masters şi te duce cu gândul la posibilitatea ca întreg sistemul financiar să ajungă la ruină. De fapt, băncile suportă consecinţele nenumăratelor împrumuturi toxice pe care le-au creat şi care le pot aduce sfârşitul.

Ziaristul Pierre Jovanovic a scris o carte despre destinul de excepţie al acestei tinere absolvente de la Cambridge, destin care s-a intersectat, fără voia ei, cu cele a sute de milioane de oameni care au intrat în şomaj datorită crizei. Motivul? Toţi bancherii din lumea asta au dat ascultare Evangheliei titlurilor de risc de insolvenţă ( D efault Swap Credits ), aplicând-o până la a comite cele mai mari abuzuri. Formula "magică" a lui Blythe Masters i-a condus la pierzanie, vina bancherilor fiind de a fi închipuit un nou "viţel de aur" şi de a-şi fi uitat de propriile principii de prudenţă, păstrate cu sfinţenie de sute de ani. Cine este Pierre Jovanovic? Reporter la jurnalul francez Matin de Paris , apoi corespondent la Washington şi Los Angeles pentru Quotidien de Paris , Pierre Jovanovic şi-a început cariera de scriitor cu un prim titlu vândut în mai bine de un milion de exemplare: Ancheta asupra existenţei îngerilor păzitori. Un titlu care l-a consacrat, dar care i-a oferit o aură de polemică şi controversă.

Din februarie 2008, Pierre Jovanovic animă un blog despre situaţia financiară internaţională iar de la începutul lui 2009 prezintă revista presei economice la un canal de radio francez, analizând şi comentând articole pe teme sociale şi financiare din presa anglo-saxonă. Ultima sa carte, Blythe Masters (foto 1) , este portretul celei mai puternice femei de pe planetă, banchera de la JP Morgan care a dus la ruina băncilor inventând instrumentele credit default swap . Într-un stil incisiv şi plin de savoare, Pierre Jovanovic dezvăluie adevăratele cauze ale dezastrului economic fără precedent prin care trecem şi ne pune în gardă faţă de ce ne aşteaptă în viitorul apropiat.

O anchetă magistrală, bazată pe informaţii şoc perfect demonstrate, prin care Pierre Jovanovic dovedeşte un imens talent de jurnalist. Cartea cuprinde dezvăluiri incredibile în legătură cu felul cum bancherii, prin aroganţa, lăcomia şi prostia lor, au făcut ca pierderile cauzate de acţiunile lor iresponsabile să fie suportate din buzunarul cetăţenilor obişnuiţi. Deci şi din buzunarul nostru. Publicăm în cele ce urmează câteva fragmente din cartea lui Pierre Jovanovic Blyth Masters care urmează să apară în traducere românească la Editura Philobia.

Cititi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/blythe-masters-femeia-care-a-inventat-armele-financiare-de-distrugere-in-masa-8937241
8937241
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.