BERD si IFC finanteaza cu 73,3 mil. euro investitia in parcul eolian de la Pestera

Postat la 12 iulie 2011 32 afişări

IFC, membra a Grupului Bancii Mondiale, si Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare au acordat un imprumut de 73,3 milioane de euro companiei Pestera Power SA, detinuta de portughezii de la EDP Renováveis, a treia mare companie din lume din sectorul energiei eoliene, pentru dezvoltarea parcului eolian de 90 MW de la Pestera.

IFC si BERD vor investi fiecare cate 26,9 milioane de euro in nume propriu, la care se adauga cate 9,7 milioane de euro sindicalizate de fiecare dintre institutii catre un grup de banci comerciale.

Este a doua investitie facuta impreuna de BERD si IFC intr-un proiect in sectorul energiei regenerabile din Romania, dupa creditul de 114,8 milioane de euro acordat luna trecuta pentru cofinantarea operatiunilor de constructie si exploatare a parcurilor eoliene de 138 MW, Cernavoda I si II, unde actionarul majoritar este tot EDP Renováveis.

"Finantarea proiectelor de la Cernavoda si Pestera va avea un impact semnificativ si incurajator si pentru altii in privinta finantarii proiectelor dedicate energiei regenerabile si va deschide calea dezvoltarii viitoare a acestui sector", apreciaza Nandita Parshad, directorul BERD pentru energie. "Parcurile eoliene de la Cernavoda si Pestera vor contribui in mod semnificativ la productia de energie regenerabila din Romania si vor imbunatati oferta de energie electrica pentru societati comerciale si consumatori individuali", a adaugat Snezana Stoiljkovic, director IFC pentru Europa de Est si Asia Centrala.

Parcurile eoliene de la Pestera si Cernavoda, situate in Dobrogea, vor forma impreuna unul dintre cele mai mari parcuri eoliene din Romania, cu o capacitate totala de 228 MW. Acest procent reprezinta aproximativ 40% din totalul capacitatii de generare a energiei eoliene din Romania.

In anul fiscal 2010, IFC si-a majorat investitiile in energie regenerabilã panã la 72% din angajamentele din sectorul energetic, in crestere de la 28%, cat era in anul fiscal 2008. incepand din anul 2005, IFC a finantat diverse proiecte in domeniul energiei regenerabile insumand peste 2,3 miliarde de dolari.

Pana in prezent, BERD a finantat constructia si exploatarea a numeroase proiecte de energie regenerabila in tarile unde isi desfasoara activitatea, inclusiv Polonia, Bulgaria, Estonia, Mongolia, Turcia si Ungaria, angajand peste 558,6 milioane de euro in sectorul energiei regenerabile.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/berd-si-ifc-finanteaza-cu-73-3-mil-euro-investitia-in-parcul-eolian-de-la-pestera-8491145
8491145
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.