Băsescu cere adoptarea mai rapidă a euro, dar de câţi ani mai are nevoie economia pentru a nu fi strivită în zona euro?

Autor: Iulian Anghel Postat la 13 martie 2013 19 afişări

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut ieri în primul discurs rostit în faţa Parlamentului în acest an că pentru România este esenţială adoptarea euro în următorii trei – patru ani, chiar dacă în acest moment ţinta 2015 nu mai este un obiectiv realist.

Băsescu cere adoptarea mai rapidă a euro, dar de câţi ani mai are nevoie economia pentru a nu fi strivită în zona euro?

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut ieri în primul discurs rostit în faţa Parlamentului în acest an că pentru România este esenţială adoptarea euro în următorii trei – patru ani, chiar dacă în acest moment ţinta 2015 nu mai este un obiectiv realist. Însă o întârziere prea mare ar putea lăsa România neintegrată, în condiţiile în care pe plan european se întrevede o Europă cu două viteze în care deciziile esenţiale vor fi luate de nucleul dur al ţărilor care fac parte din uniunea economică şi monetară. „În acest moment, ţinta oficială este 2015. În opinia mea, termenul a devenit nerealist şi va trebui ajustat la nivelul Guvernului, Parlamentului, BNR. (…) Există o tendinţă de creare a Europei cu două viteze, tendinţă accelerată chiar de criza economică şi de criza politică din multe state care sunt bântuite de astfel de crize în momentul de faţă. Este esenţial să adoptăm moneda euro în următorii trei, patru ani. Altfel, riscăm ca următoarea revizuire a tratatelor Uniunii să ne găsească insuficient integraţi şi riscăm să rămânem aşa. Sunt destule voci în politica europeană care vorbesc despre crearea a două Europe, o Europă a zonei euro şi o Europă a zonei non-euro“, a arătat preşedintele.

Toate stirile sunt pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/basescu-cere-adoptarea-mai-rapida-a-euro-dar-de-cati-ani-mai-are-nevoie-economia-pentru-a-nu-fi-strivita-in-zona-euro-10663851
10663851
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.