Barometru: Economia României începe să-şi revină uşor, iar IMM-urile au trecut pe creştere

Autor: Dorin Oancea, Mediafax Postat la 10 iunie 2020 182 afişări

Barometru: Economia României începe să-şi revină uşor, iar IMM-urile au trecut pe creştere

Economia României începe să-şi revină uşor, iar IMM-urile au trecut pe creştere, pentru prima dată de la debutul pandemiei, arată primul Barometru al IMM-urilor din ţară, lansat de către SmartBill. 

Potrivit platformei, ce monitorizează peste 20.000 de intreprinderi mici şi mijlocii din toată ţara, luna mai s-a încheiat cu +4,5% faţă de luna aprilie, marcând primele semne pozitive ale pieţei.

„Economia României a primit o adevărată gură de oxigen odată cu primele relaxări din luna mai, iar asta se vede cel mai bine în statisticile Barometrului. Dacă ne gândim că, în luna aprilie, IMM-urile înregistrau o evoluţie negativă de -25,7%, iar peste doar o lună am ajuns la +4.5%, putem spune ca asistăm la începutul revenirii economiei”, spune Radu Hasan, Co-Fondator & CEO SmartBill.

Cu toate acestea, în cazul evoluţiei anuale (YoY), IMM-urile mai au teren de recuperat, valoarea fiind tot negativă şi în luna mai, adică -14,9%.

Sectorul care a înregistrat cea mai mare creştere în luna mai este cel al spectacolelor, evenimentelor culturale şi recreaţionale, +237% faţă de luna aprilie (dar totuşi -85% faţă de luna mai 2019). Pe locul 2 în acest top se regăsesc IMM-urile ce au ca obiect de activitate sănătatea şi asistenţa socială: +66% faţă de aprilie (-33% faţă de luna mai 2019).

„Observăm o creştere semnificativă şi în domeniul imobiliar. Barometrul nostru arată că luna mai s-a încheiat cu o creştere a cifrei de afaceri de +39% pentru IMM-urile din acest sector. Mai mult, este unul dintre doar 2 sectoare cu evoluţie pozitivă comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut: +2% faţă de mai 2019. Ne aşteptăm ca trendul de creştere să se accentueze în luna iunie, încă mai este foarte mult de recuperat faţă de acum un an”, adaugă Radu Hasan.

La nivel geografic, cele mai importante creşteri sunt înregistrate în Vest (+13% / -12% YoY), Nord-Vest (+12% / -16% YoY) şi Nord-Est (+10% / -17% YoY). În Sud şi Sud-Vest, procentele sunt identice în ceea ce priveşte creşterea lunară, +9%, dar la nivel anual Sud-Vestul are cel mai mult de recuperat, -22%. Sud-Estul a ajuns la +2%, dar păstrează, de asemenea, o evoluţie negativă semnificativă faţă de luna mai 2019 (-21%). În ceea ce priveşte zona Bucureşti-Ilfov, creşterea lunară este de 2%, şi un raport YoY de -13%.

Dezvoltat în 2007, de antreprenorii Radu Hasan, Ioana Hasan şi Mircea Căpăţînă, SmartBill este în prezent un program de gestiune şi facturare cu peste 65.000 de clienţi.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.