Banii constituie cel mai important factor de stres pe întreg globul

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 15 decembrie 2015 190 afişări

Ţările din America Latină sunt cele mai sensibile la "ameninţări criminale", acestea numărându-se printre primele cinci cauze majore de stres, în timp ce Franţa este singura ţară în care "copiii" intră în top cinci îngrijorări. Japonia şi Germania au cele mai puţine motive majore de îngrijorare.

Banii constituie cel mai important factor de stres pe întreg globul

În general, aproape trei din zece oameni (29%) reclamă drept sursă principală de stres banii pentru acoperirea traiului de zi cu zi, arată un studiu online realizat de GfK în 22 de ţări şi la care au răspuns peste 27.000 de consumatori. Următoarea în clasament este presiunea pe care oamenii o pun asupra lor înşişi (27%), somnul insuficient (23%) şi faptul că nu au destul timp pentru lucrurile care îi interesează (22%). Volumul de muncă pe care trebuie să îl realizeze într-o zi (citat de 19% dintre cei chestionaţi) completează primele cinci cele mai frecvente cauze majore de stres la nivel internaţional.

Vestea bună este că, în general, trei din zece persoane (30%) sunt relativ lipsite de stres, nerecunoscând nici una dintre cauzele din lista GfK drept cauze majore de stres pentru ei (deşi mulţi le numesc printre cauzele minore). Japonia conduce aici - aproape o jumătate dintre respondenţi (48%) spun că niciunul dintre motivele enumerate nu reprezintă o cauza majoră de stres pentru ei, urmată de Germania, cu 44%, de Olanda şi de Hong Kong, cu câte 37%. Celălalt capăt al clasamentului este ocupat de Turcia, acolo unde numai unul din zece locuitori (10%) face aceeaşi afirmaţie, următorii clasaţi fiind Argentina (12%) şi Mexic (13%).

Atunci când ne uităm diferiţiat pe grupe de vârstă, persoanele între 15 şi 39 de ani înregistrează aceiaşi cinci factori care conduc în topul cauzelor majore de stres - deşi ordinea diferă pentru fiecare grupă de vârstă. După 40 de ani, oamenii percep din ce în ce mai puţin drept factor major de stres volumul de muncă căruia trebuie să îi facă faţă zilnic, înlocuind acest element cu grija pentru sănătate care apare în top cinci în cazul lor. Pentru cei cu vârsta de 50 de ani şi peste, a avea grijă de un membru al familiei - fie că este bolnav, în vârstă sau are alte nevoi sau probleme - apare pentru prima dată între primele cinci cauze majore de stres. Oamenii peste 60 de ani nu mai consideră presiunea drept un factor major de stres. Această îngrijorare este înlocuită de ameninţările din lumea exterioară, cum ar fi dezastrele naturale sau terorismul.

Pe plan internaţional, doar 14% dintre respondenţi (13% bărbaţi şi 15% femei) văd ameninţarea criminală drept o cauză majoră de stres. Doar în ţările Americii Latine aceasta creşte dramatic la 41% în Argentina, 39% în Brazilia şi 36% în Mexic - ceea ce o clasează printre primele cinci cauze majore de stres din aceste ţări. În plus, diferenţa între femei şi bărbaţi pentru această preocupare creşte semnificativ în America Latină în comparaţie cu media internaţională, femeile din aceste ţări exprimând că este o îngrijorare majoră în medie cu 10 puncte procentuale mai mult decât bărbaţii.

O situaţie similară întâlnim în cazul celor care consideră copiii o cauză majoră de stres. Media internaţională la acest capitol este de 14%, dar în Franţa acest procent se dublează la 30% pentru cei care plasează copiii între primele cinci cauze majore de stres.

Pentru mai multe informaţii despre studiile internaţionale GfK privind atitudinea şi comportamentul oamenilor, vă rugăm să contactaţi press@gfk.com

GfK a realizat un studiu online pe un eşantion de peste 27.000 de consumatori în vârstă de 15 ani sau mai mult din 22 de ţări. Statele incluse în studiu sunt Argentina, Australia, Belgia, Brazilia, Canada, China, Cehia, Franţa, Germania, Hong Kong, Italia, Japonia, Mexic, Olanda, Polonia, Rusia, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Turcia, Marea Britanie şi

Prezentă pe piaţa locală din 1992, GfK România este, de peste 14 ani, institutul numărul 1 de cercetare de piaţă, cu o cifră de afaceri de 16,2 milioane euro în 2014. Activităţile GfK România sunt structurate în două sectoare, Consumer Choices şi Consumer Experiences.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
stres,
cauze,
amenintari,
GfK
/actualitate/banii-constituie-cel-mai-important-factor-de-stres-pe-intreg-globul-14920136
14920136
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.