Gorghiu: PNL şi-ar dori să discute în ianuarie cu noul Guvern diminuarea taxelor pe muncă

Autor: Cătălina Mănoiu Postat la 15 decembrie 2015 39 afişări

PNL vrea să discute în ianuarie cu noul Guvern diminuarea taxelor pe muncă, a declarat, luni, copreşedintele PNL Alina Gorghiu, comentând pe tema dezbaterilor publice privind majorarea salariului minim pe economie.

''Nu s-a spus că este îngheţat (salariul minim –n.r.). Domnul prim-ministru a anunţat ceea ce am agreat cu toţii, că este nevoie de un studiu de impact'', a declarat copreşedintele PNL Alina Gorghiu, într-o emisiune la Antena 3.

Ea a afirmat că nici PSD nu a refuzat această idee a necesităţii unei analize amănunţite. Copreşedintele PNL a că ''este cât se poate de firesc'' ca atunci când este luată o măsură economică, aceasta să nu fie gândită ca o măsură strict administrativă. "Ia o măsură în cunoştinţă de cauză, verifică efectele, vezi dacă este sau nu o măsură benefică, dacă afectează competitivitatea, dacă îţi pune presiune pe forţa de muncă din privat, dacă îşi generează muncă la negru sau dimpotrivă îţi aduce beneficii şi atunci într-o lună, două luni de zile vom vedea în mod real care sunt beneficiile sau punctele slabe ale acestei măriri", a susţinut Gorghiu.

Ea a mai spus că o măsură singulară nu este suficientă şi că vor trebui identificate acele măsuri care să pună în mişcare economia. În acest context, copreşedintele PNL a susţinut că şi-ar dori ca în luna ianuarie să discute cu premierul despre diminuarea taxelor pe muncă.

''Eu ca lider al PNL mi-aş dori să văd că în ianuarie discutăm cu primul ministru şi cu Cabinetul său despre un lucru pe care îl cerem de aproape un an - diminuarea taxelor pe muncă, ridicarea poverii pe muncă. Trebuie făcute analize inclusiv pentru această diminuare a taxelor pe muncă'', a subliniat copreşedintele PNL.

Alina Gorghiu a susţinut că România este pe ultimul loc din UE în ceea ce priveşte sumele încasate la buget, afirmând că acest fapt ar trebui să ridice un semn de întrebare statului. ''De unde vine incapacitatea? Vine din incapacitatea autorităţilor care administrează acest capitol, din reaua credinţă a contribuabilului? Trebuie văzută buba şi spartă. Trebuie rezolvat acest capitol'', a adăugat ea.

Premierul Dacian Cioloş a declarat, luni, după prezentarea finală a bugetului pe 2016, că Guvernul va trebui să ia până la sfârşitul acestui an o decizie legată de salariul minim pe economie, precizând că la începutul săptămânii viitoare va convoca comisia tripartită pentru o discuţie în acest sens.

"Eu nu-l iau ca pe un ultimatum (solicitarea preşedintelui PSD Liviu Dragnea-n.r.), pentru mine este importantă discuţia cu membri din această comisie tripartită, deci cu sindicatele şi cu patronatele. Am avut o primă discuţie cu sindicatele şi am convenit un calendar, urmează ca vineri să aibă loc o primă discuţie informală pe câteva analize pe care şi Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii le pregăteşte, deci va avea loc vineri această discuţie împreună cu Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor, patonatele şi sindicatele, urmând ca la începutul săptămânii viitoare să convocăm, în mod formal, comisia tripartită care trebui să fie în măsură să ia aceste decizii şi pe baza analizelor pregătite şi, pornind de aici, noi suntem conştienţi că într-un fel sau altul, Guvernul trebuie să ia o decizie până la sfârşitul acestui an vizavi de situaţia privind salariul minim, indiferent că este vorba de menţinerea salariului minim actual sau de modificarea lui", a declarat Dacian Cioloş, întrebat fiind de jurnalişti în legătură cu solicitarea lui Liviu Dragnea.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut, sâmbătă, premierului Cioloş ca, până cel mai târziu marţi, înainte ca Parlamentul să voteze bugetul pe 2016, Guvernul să transmită când şi cu cât va fi majorat salariul minim pe economie, precizând că este o "solicitare fermă" a formaţiunii sale.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ALINA GORGHIU,
DACIAN CIOLOS,
SALARIU MINIM
/actualitate/gorghiu-pnl-si-ar-dori-sa-discute-in-ianuarie-cu-noul-guvern-diminuarea-taxelor-pe-munca-14919951
14919951
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.