Autentificarea prin Facebook, predispusă atacurilor cibernetice: atacatorii puteau face plăţi online în numele utilizatorilor reţelei sociale

Autor: Ioana Matei Postat la 26 aprilie 2016 190 afişări

Autentificarea prin Facebook, predispusă atacurilor cibernetice: atacatorii puteau face plăţi online în numele utilizatorilor reţelei sociale

Atacatorii cibernetici puteau fura identitatea anumitor utilizatori de internet şi să le acceseze majoritatea conturilor online unde se pot conecta prin Facebook din cauza unei vulnerabilităţi în mecanismul de autentificare al Facebook descoperit de specialiştii în securitatea cibernetică ai Bitdefender, potrivit informaţiilor trimise de reprezentanţii companiei.  

Autentificarea prin reţele sociale este o metodă alternativă de conectare la diverse conturi, care le oferă utilizatorilor o modalitate mai convenabilă de a se înregistra fără a mai completa câmpurile de utilizator şi parolă. Cele mai multe site-uri permit conectarea prin Facebook, LinkedIn, Twitter sau Google Plus. Specialiştii Bitdefender au găsit o modalitate prin care să îşi asocieze identitatea utilizatorului şi să contoleze neîngrădit conturile online ale acestuia.

„Folosind această vulnerabilitate în sistemul de login via Facebook, atacatorii pot accesa majoritatea conturilor online ale utilizatorilor care permit autentificarea cu această reţea socială. Asta înseamnă că atacatorii pot face plăţi în numele utilizatorilor pe site-urile magazinelor online, de exemplu”, spune Cătălin Coşoi, Chief Security Strategist, Bitdefender.

Pentru ca atacul să reuşească, adresa de e-mail a victimei nu trebuie să fie asociată deja unui cont de Facebook, însă pot fi folosite adrese alternative deţinute de aceasta. De regulă, utilizatorii deţin mai mult de o adresă de e-mail, unele fiind publice pe internet şi, deci, se află la dispoziţia oricărui răufăcător. Pentru a verifica identitatea unui utilizator fără să-i expună datele de autentificare, Login prin Facebook foloseşte protocolul OAuth, prin care autorizează terţii să primească unele informaţii despre utilizatori în momentul accesării anumitor site-uri.

Cercetătorii Bitdefender au reuşit să ocolească etapa de confirmare, cerută de regulă în momentul înregistrării pe un site cu o nouă adresă de e-mail asociată unui cont Facebook. Mai întâi, au creat un profil de Facebook, cu adresa de e-mail a victimei asociată diverselor conturi pe care le deţine pe internet.z

După ce au creat profilul Facebook cu adresa de e-mail aparţinând victimei, au adăugat contului de Facebook şi o adresă controlată de atacatori. După un refresh al paginii, e-mail-ul victimei este deja validat de Facebook. Când încearcă să se autentifice pe o altă pagină folosind butonul Facebook Login cu adresa de e-mail a victimei, i se solicită să confirme propria adresă e-mail, nu pe cea iniţială, aparţinând victimei. În setările contului de  Facebook, atacatorul stabileşte propria adresă drept contact primar pentru cont în locul adresei de e-mail a victimei.

În consecinţă, atacatorul se conectează cu succes la conturile online deţinute de victimă, înregistrate cu adresa de e-mail folosită de atacator să creeze profilul Facebook, precum cele din magazine online, site-uri de rezervări, aplicaţii personale, etc.  Partea care certifică identitatea – în acest caz, Facebook - ar fi trebuit să aştepte până când noua adresă de e-mail asociată contului de Facebook era verificată. Compania Facebook a remediat vulnerabilitatea după notificarea furnizată de către cercetătorii Bitdefender.

 

Urmărește Business Magazin

/actualitate/autentificarea-prin-facebook-predispusa-atacurilor-cibernetice-atacatorii-puteau-face-plati-online-in-numele-utilizatorilor-retelei-sociale-15273250
15273250
comments powered by Disqus

Aleph Story. De ce sunt mici salariile atât de mici în România?

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.