Aurescu, despre ameninţările lui Putin: Sunt inadmisibile şi trebuie să fie condamnate cu fermitate

Autor: Laura Buciu Postat la 23 februarie 2023 28 afişări

Aurescu, despre ameninţările lui Putin: Sunt inadmisibile şi trebuie să fie condamnate cu fermitate

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a vorbit, la CNN, despre ameninţările preşedintelui rus Vladimir Putin cu privire la folosirea armei nucleare dacă Rusia ar fi ameninţată. Aurescu a spus că ameninţările sunt inadmisibile şi trebuie să fie condamnate cu fermitate.

Aurescu a fost întrebat, la CNN, dacă asistăm la o escaladare a ameninţărilor privind folosirea armei nucleare în cazul în care Putin şi-ar simţi ţara ameninţată, Rusia retrăgându-se din Tratatul privind armele New Start şi spunând acum că va consolida triada nucleară a Rusiei.

„Acestea nu sunt ameninţări noi, pentru că, după cum vă amintiţi, Rusia încă de la începutul războiului din Ucraina menţiona astfel de posibilităţi de utilizare a armelor nucleare. De fiecare dată, au fost întâmpinate cu o condamnare foarte fermă şi asta trebuie să facem şi acum, pentru că Rusia, chiar dacă se află în război împotriva Ucrainei, este membru permanent al Consiliului de Securitate şi are responsabilităţi speciale, ca „proprietar” al armelor nucleare. Aşadar, acest tip de ameninţări sunt inadmisibile şi trebuie să fie condamnate cu fermitate. În acelaşi timp, am mai văzut anterior astfel de ameninţări, care nu au fost urmate de niciun fel de acţiune. Ar trebui să ştim şi suntem capabili să ştim, în calitate de Alianţă, şi vorbesc în numele NATO în acest moment, că putem detecta ori de câte ori există o anumită pregătire pentru utilizarea armelor nucleare. Deci, deocamdată, este vorba de retorică. Cred că acest lucru vine în momentul în care se marchează comemorarea unui an de la începutul războiului din Ucraina şi Rusia nu are niciun fel de rezultate. Dimpotrivă. Şi cred că este un fel de „nevoie” a oficialilor ruşi, inclusiv a preşedintelui Putin şi a altor aliaţi ai domnului Putin, de a menţiona astfel de lucruri, care creează multă emoţie la nivel internaţional”, a spus Aurescu.

Întrebat, în continuare, cât de îngrijorat este de faptul că relaţia bilaterală dintre China şi Rusia va depăşi simpla cooperare economică şi va trece, poate, la livrări de arme şi muniţii pentru războiul Rusiei, minisstrul român al Afacerilor Externe a spus că este extrem de important ca China şi orice alt actor din lume să rămână neutru în ceea ce priveşte acest conflict şi să nu ajute agresorul, care este Rusia.

„Dimpotrivă, este responsabilitatea oricărui stat din lume să sprijine Ucraina. Acesta este motivul pentru care mă îndrept spre New York, pentru evenimentele dedicate comemorării unui an de la începutul războiului din Ucraina, pentru dezbaterile din Consiliul de Securitate şi pentru dezbaterea din Adunarea Generală, unde ar trebui să adoptăm, sperăm cu o largă majoritate, o rezoluţie privind pacea cuprinzătoare, durabilă şi dreaptă în Ucraina. Cred că este important ca toate statele membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, ale organizaţiei internaţionale”, a mai spus Aurescu.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.