Atentatul din Afganistan contra misiunii ONU: 12 morti, intre care un roman. Cine era romanul ucis

Postat la 02 aprilie 2011 25 afişări

Romanul ucis in atentatul de vineri din Afganistan in care si-au pierdut viata sapte angajati ai ONU era Filaret Motco, 43 de ani, functionar international in cadrul biroului ONU (United Nations Assistance Mission in Afganistan - UNAMA) din nordul Afganistanului, a informat MAE.

Sapte angajati ai ONU si cinci demonstranti afgani si-au pierdut viata, vineri, in atacul comis de manifestanti impotriva birourilor ONU din Mazar-i-Sharif, oras situat in nordul Afganistanului. Manifestatia a fost organizata pentru a protesta fata de incendierea recenta a unui exemplar din Coran de catre un pastor integrist american, Terry Jones. Din randul personalului ONU au fost ucisi trei functionari din Romania, Suedia si Norvegia, precum si patru nepalezi.

Contrar unor relatari anterioare, niciunul dintre cei ucisi nu a fost decapitat.

Filaret Motco ocupa la momentul atacului pozitia de loctiitor al sefului biroului regional al UNAMA de la Mazar-i-Sharif si era expertul politic cu rangul cel mai inalt din cadrul biroului. Inaintea mandatului din Mazar-i-Sharif, Filaret Motco lucrase si in cadrul biroului regional sudic al UNAMA din Kandahar.

Pe parcursul a peste 11 ani de cariera, Filaret Motco a acumulat o experienta impresionanta in serviciul organizatiilor internationale. Activitatea sa in organizatiile internationale a inclus misiuni de teren in Kirgizstan, Federatia Rusa - nordul Caucazului (Cecenia) si Tadjikistan, in cadrul OSCE, in Federatia Rusa (Cecenia si Ingusetia), in cadrul Inaltului Comisariat al ONU pentru Refugiati (UNHCR) si la Centrului regional de combatere a criminalitatii transfrontaliere al Initiativei de Cooperare din Europa de Sud Est de la Bucuresti.

Nascut la Campulung Moldovenesc, Filaret Motco era specialist in stiinte politice, drept international si relatii internationale, cu o pregatire solida in domeniul alertelor timpurii, prevenirii si managementului conflictelor, al reabilitarii post-conflict si al urgentelor civile.

MAE "cere autoritatilor afgane sa ia toate masurile necesare pentru ca autorii acestor crime oribile sa fie adusi in fata justitiei si condamnati pentru faptele lor. MAE solicita totodata autoritatilor afgane si fortelor de securitate prezente in Afganistan sa intreprinda toate masurile care se impun pentru asigurarea securitatii personalului ONU si al altor organizatii internationale", se arata in comunicatul ministerului.

MAE a transmis condoleante familiei lui Filaret Motco si familiilor celorlalte victime, precum si autoritatilor ONU.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a transmis si el un mesaj de condoleante familiei lui Filaret Motco.

"In acelasi timp, exprim solidaritatea poporului roman fata de celelalte state ai caror cetateni au cazut victime acestei tragedii si reiterez pozitia ferma a Romaniei de condamnare a actelor inumane generate de intoleranta si extremism", se arata in comunicatul Presedintiei. "Solicitam autoritatilor afgane sa ia toate masurile necesare pentru ca autorii acestor crime oribile sa fie adusi in fata justitiei si condamnati pentru faptele lor."

Atacul de vineri a fost cel mai violent din 2009 incoace, cand 11 oameni au fost ucisi intr-un imobil din Kabul de atentatori sinucigasi talibani.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/atentatul-din-afganistan-contra-misiunii-onu-12-morti-intre-care-un-roman-cine-era-romanul-ucis-8124170
8124170
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.