Arestarea şefei DIICOT, Alina Bica, relatată de presa internaţională

Autor: Iuliana Enache Postat la 22 noiembrie 2014 117 afişări

Reţinerea, apoi arestarea şefei Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Alina Bica, pentru abuz în serviciu este relatată de principalele agenţii străine, care subliniază intensificarea recentă a eforturilor României de combatere a corupţiei.

"Ironie, procuror pentru combaterea crimei organizate arestat pentru corupţie în România", titrează postul de televiziune Euronews. Alina Bica este şefa direcţiei guvernamentale care anchetează mafia, crima organizată şi terorismul, explică postul de televiziune. Ea este cercetată pentru abuz în serviciu, după despăgubirea acordată pentru un teren supraevaluat din Capitală de o comisie de la ANRP (Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor) din care Bica a făcut parte.

Potrivit procurorilor, la data de 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP a aprobat raportul de evaluare a terenului de 13 ha din Capitală cu încălcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei.

Euronews menţionează, de asemenea, promisiunea electorală a preşedintelui ales Klaus Iohannis de combatere a corupţiei, adăugând că datele arată că 1.007 persoane au fost deja condamnate pentru corupţie şi infracţiuni conexe în România în acest an, inclusiv 85 de miniştri, parlamentari, primari, judecători şi procurori.

"Procurorii români anchetează şeful propriei lor direcţii antimafie", scrie Reuters. Procurorii români au obţinut permisiunea de o reţine pe şefa propriei lor direcţii de combatere a crimei organizate în cazul unei anchete penale, ultima dintr-o serie de cazuri de corupţie la nivel înalt din acest stat est-european, anunţă agenţia.

"Oficial român reţinut sub suspiciunea de abuz de putere într-un caz de restituire de terenuri", titrează şi Associated Press, precizând că Alina Bica a fost membra unei comisii care ar fi supraevaluat preţul proprietăţii şi i-a plătit prea mulţi bani fostului proprietar în 2011.

AFP anunţă la rândul său reţinerea şefei DIICOT, conchizând: "România s-a angajat să intensifice lupta împotriva corupţiei de la intrarea sa în Uniunea Europeană în 2007 şi face obiectul unei supravegheri a Bruxelles-ului în acest domeniu".

Secţia pentru procurori a CSM (Consiliului Superior al Magistraturii) a încuviinţat, vineri, arestarea preventivă a Alinei Bica, după ce joi seară dăduse undă verde doar pentru reţinere şi arest la domiciliu în cazul şefei DIICOT (Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism).

Sâmbătă dimineaţă, Alina Bica a fost arestată de instanţa supremă, în dosarul de corupţie în care este cercetată pentru abuz în serviciu, după despăgubirea acordată pentru un teren supraevaluat din Capitală de o comisie de la ANRP din care procurorul a făcut parte.

Aceeaşi măsură preventivă a fost dispusă pentru celelalte trei persoane reţinute în acest dosar: Lăcrămioara Alexandru, Dragoş Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF, care au făcut parte din comisia care a acordat despăgubirile, şi cel care a evaluat terenul, expertul evaluator Emil Nuţiu, toţi acuzaţi de abuz în serviciu.

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu este definitivă şi poate fi contestată la aceeaşi instanţă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
alina bica,
diicot,
presă
/actualitate/arestarea-sefei-diicot-alina-bica-relatata-de-presa-internationala-13618694
13618694
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.