Lukoil va investi alături de Chevron într-un proiect din Nigeria

Autor: Luiza Chiroiu Postat la 21 noiembrie 2014 46 afişări

Lukoil, a doua mare companie din domeniul petrolier din Rusia, a anunţat că va investi alături de grupul american Chevron într-un proiect din Nigeria, încercând astfel să-şi diversifice operaţiunile în afara Rusiei, unde sectorul este dominat de companiile de stat.

"Am decis să lucrăm împreună cu Chevron într-un proiect în Nigeria, pe care îl considerăm promiţător", a afirmat Vagit Alekperov, directorul executiv al Lukoil, care a refuzat să ofere detalii despre proiect.

De asemenea, Alekperov a declarat că Lukoil va menţine anul viitor plata dividendelor la acelaşi nivel precum în 2014 şi că programul de investiţii va fi redus cu 2 miliarde de dolari, la 14 miliarde de dolari.

Compania din Rusia, controlată de Alekperov şi Leonid Fedun, a început să-şi extindă operaţiunile în afara continentului european, prin proiectele derulate în Irak şi Africa de Vest. De altfel, prin proiectul West Qurna-2 din Irak, Lukoil încearcă să-şi dubleze producţia din afara Rusiei.

În ceea ce priveşte operaţiunile din Nigeria, Chevron operează trei perimetre în Nigeria, Agbami Field, Aparo şi Bonga SW. Planul grupului american este ca proiectele care vizează Aparo şi Bonga SW să fie dezvoltate în parteneriat cu o altă companie, potrivit site-ului oficial al celei de-a doua mari companii din doemniul energiei din Statele Unite.

În luna septembrie, Statele Unite a pus Lukoil pe lista sancţiunilor, pe fondul amestecului Rusiei în conflictulul din estul Ucrainei, ceea ce a condus la imposibilitatea companiilor ruseşti din domeniul energiei de a folosi tehnologiile dezvoltate în străinătate.

În România, Lukoil deţine rafinăria Petrotel-Lukoil şi o reţea de peste 300 de benzinării. Lukoil România a avut anul trecut o cifră de afaceri netă de 6,03 miliarde lei (1,35 miliarde euro), în creştere cu 15% faţă de 2011, şi are, potrivit datelor proprii, o cotă de circa 20% din piaţa produselor petroliere din România.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
LUKOIL,
CHEVRON,
/actualitate/lukoil-va-investi-alaturi-de-chevron-intr-un-proiect-din-nigeria-13615590
13615590
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.