Arafat: 67 de milioane de euro, estimat pentru asigurarea stocurilor strategice în pandemie

Autor: Laura Buciu Postat la 06 noiembrie 2020 55 afişări

Pentru asigurarea stocurilor strategice, care includ măşti chirurgicale, teste rapide, ventilatoare, concentratoare de oxigen şi alte echipamente necesare în pandemie este nevoie de 67 de milioane de euro, valoare estimată înainte de negocieri, a declarat şeful DSU, Raed Arafat.

Arafat: 67 de milioane de euro, estimat pentru asigurarea stocurilor strategice în pandemie

Arafat a declarat, vineri, că s-a aprobat ordonanţa de urgenţă privind stocurile strategice, modificarea anexei, şi a echipamentelor care se achiziţionează prin ONAC pentru stocurile strategice şi prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

„S-au adăugat următoarele tipuri de echipamente: ventilatoare pentru ventilaţie non-invazivă. Avem ventilatoare performante care pot să facă şi ventilaţie invazivă, adică pentru persoane intubate sau non-invazivă pe bază de mască. Ca să creştem capacitatea, există tipuri de ventilatoare care fac numai ventilaţie non-invasivă şi cu asta nu mai trebuie să ocup un ventilator ultraperformant cu un pacient care are nevoie numai de ventilaţie non-invazivă. E nevoie 1.500 de bucăţi la această fază. Sisteme de sisteme de livrare oxigenoterapie de flux mare - 1.000 de bucăţi, concentratoare de oxigen care ne permit să creştem capacitatea de oxigen în spitale, fie prin achiziţie de concentratoare de oxigen individuale, care concentrează oxigenul din atmosferă şi livrează pacientului, sau concentratoare mari care pot fi conectate la mai multe paturi şi să asigure oxigenarea pacienţilor într-un salon care nu avea oxigen. Vorbim aici de 3.000 de concentratoare de oxigen individuale şi 50 de mare capacitate”, a spus şeful DSU.

De asemenea, se vor achiziţiona 500 de analizoare portabile care vor fi folosite în structurile modulare sau mobile.

„Sunt foarte importante pentru colegi şi în loc să fugă cu analizele prin spital şi în contextul epidemiologic care îngreunează acest lucru se iau astfel de echipamente care să le folosească în astfel de unităţi”, a mai spus Arafat.

De asemenea, în achiziţie intră şi 500 de aspiratoare portabile de secreţii, 3 milioane de teste rapide antigen şi 50 de milioane de măşti chirurgicale.

În stoc vor urma să intre şi 10 milioane de seringi pentru pregătirea vaccinării.

„Este pregătirea pentru campania de vaccinare oricând va fi în cazul în care începe vaccinarea pentru SARS-CoV-2 şi atunci o cantitate de seringi va trebui să fie disponibilă pentru că posibil aceste vaccinuri să nu vină cu doze unice, ci cu multi-doză”, a mai spus Arafat.

Suma preconizată a fi necesară pentru aceste cantităţi este de 67 de milioane de euro, a precizat secretarul de stat Raed Arafat, aceasta fiind doar o estimare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
arafat,
stoc,
pandemie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.