LIVE: ZF REAL ESTATE by Storia.ro - Paradoxul pieţei de birouri

ANT: Costul vacanţelor în România va scădea cu peste 10% din vară, după reducerea TVA la alimente

Autor: Liviu Iancu Postat la 08 aprilie 2015 45 afişări

Turiştii români şi străini care îşi vor face vacanţele în România începând cu această vară vor cheltui cu 10% mai puţin pe cazare şi mese, după ce TVA la alimente va fi redus la 9% din iunie, măsură la care se adaugă şi reducerea taxei la pachetele turistice, de la 1 ianuarie, potrivit ANT.

"Costul vacanţelor va scădea cu cel puţin 10% din vară, şi când spun vacanţe mă refer nu doar la pachetul de cazare cu mic dejun, ci la cât cheltuieşte turistul în staţiune pe mâncare şi cazare", a declarat agenţiei MEDIAFAX Mirela Matichescu, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT).

Ea a spus că scăderea se datorează atât reducerii TVA la alimentaţie, de la 24% la 9%, încâpând din iunie, cât şi scăderii taxei pe valoarea adăugată, tot la 9%, la pachetele turistice, aplicată de la începutul anului.

Mirela Matichescu crede că toate restaurantele din staţiuni vor ieftini meniurile din luna iunie, lucru care se va resimţi în bugetul turiştilor, unde mâncarea ocupă cel mai important loc, alături de cazare.

"Cu aceste reduceri sperăm să intrăm într-o competiţie reală cu concurenţii noştri, în special cu Bulgaria. Măsurile disciplinare din ultima vreme, însoţite de facilităţi fiscale, vor fi benefice pentru turismul românesc. Operatorii economici vor fi motivaţi să lucreze la vedere şi să marcheze totul pe casă", crede oficialul ANT.

Premierul Victor Ponta a anunţat marţi că taxa pe valoarea adăugată va fi redusă la 9%, din luna iunie, pentru toate produsele agro-alimentare, inclusiv la băuturi nealcoolice şi la servicii de alimentaţie publică. El a precizat că TVA va fi redusă la toate alimentele, fără diferenţieri, pentru o aplicare simplificată, dar şi la băuturile nealcoolice şi serviciile de alimentaţie publică.

Guvernul îşi menţine totodată intenţia de a reduce cota standard de TVA la 20%, din ianuarie, după ce în primul trimestru al acestui an încasările la buget au fost cu 5 miliarde lei mai mari faţă de trimestrul similar de anul trecut.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
VACANŢE,
COSTURI,
/actualitate/ant-costul-vacantelor-in-romania-va-scadea-cu-peste-10-din-vara-dupa-reducerea-tva-la-alimente-14112683
14112683
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.