Angajatorii, amendaţi pentru fiecare persoană a cărei ore suplimentare nu sunt respectate

Postat la 18 septembrie 2019 418 afişări

Angajatorii, amendaţi pentru fiecare persoană a cărei ore suplimentare nu sunt respectate

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for legislativ decizional proiectul de lege prin care nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentară să fie sancţionată cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei, pentru fiecare persoană identificată.

Propunerea legislativă are în vedere modificarea articolului 260, alineat (1), litera i) din Legea nr.53/2003 privind Codul muncii.

În forma în vigoare „constituie contravenţie şi se sancşionează astfel nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentară, cu amendă de la 1.500 lei şi 3.000 de lei”.

Proiectul de lege modifică articolul 260 (1) litera i astfel: „Constituie contravenţie şi se sancţionează nerespectarea dispoziţiilor privind mynca suplimentară, cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 de lei pentru fiecare persoană identificată ca prestând muncă suplimentară”.

Potrivit motivării iniţiativei legislative, în prezent nu există o corelare a cuantumului amenzilor între numărul de ore suplimentare efectuate şi numprul de salariaţi care au făcut ore suplimentare.

„Nu există o corelare a cuantumului amenzilor şi numărul de ore suplimentare efectuate, numărul de salariaţi care au făcut ore suplimentare. Există companii cu mii de angajaţi, cifre de afaceri de milioane de euro şi care cumulează, anual, sute de mii de ore suplimentare peste limita legală. Aplicarea unei amenzi de maximum 3.000 de lei în asemenea cazuri nu are cum să producă un efect disuasiv, având o valoare modicp. E necesară corelarea cuantumului amenzilor cu numprul de salariaţi care prestează ore suplimentare, pentru a asigura proporţionalitate între amendă şi amploarea contravenţiei”, se arată în motivarea iniţiativei.

Proiectul de lege a trecut cu 169 "pentru", 44 "împotrivă" şi 67 abţineri.

Comisia pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor a respins un amendament prin care era plafonat cuantumul amenzilor: “i) nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentară, cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei pentru

fiecare persoană identificată fără a depăşi suma de 30.000 lei”.

Amendamentul, propus de deputatul USR Cristian Seidler, a fost respins deoarece "angajatorul are la dispoziţie instrumente privind compensarea orelor suplimentare, prin acordarea de timp liber corespunzător sau, dacă acest lucru nu este

posibil, prin plata orelor suplimentare", potrivit raportului emis de Comisie. "Angajatorul este sancţionat abia după ce se constată că nu şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute de lege şi este justificată sancţionarea pentru fiecare angajat faţă de care nu şi-a îndeplinit aceste obligaţii", mai arată raportul de adoptare pentru proiectul legislativ.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
suplimentare,
refuz,
amenzi,
angajatori

Aleph Story. De ce sunt mici salariile atât de mici în România?

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.