ANAF a încasat suplimentar 5 miliarde lei din TVA la 10 luni, cu venituri totale de 165,3 miliarde lei

Autor: Raluca Ghinea Postat la 11 noiembrie 2015 79 afişări

Veniturile încasate de ANAF în primele zece luni s-au ridicat la 165,32 miliarde lei, în creştere cu 7,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 1,2% peste programul de încasări rectificat, încasările suplimentare din TVA reprezentând 5 miliarde lei din cele 11,2 miliarde lei în total.

"Menţionăm faptul că, din cele 11,24 miliarde lei colectaţi în plus faţă de anul trecut, veniturile suplimentare colectate din TVA sunt de 5,05 miliarde lei. Ceea ce reprezintă o creştere cu 11,8% indice nominal, cu mult peste creşterea economică din primele 10 luni. Diferenţa rezultată după eliminarea impactului creşterii economice este rezultatul direct al combaterii evaziunii fiscale", se arată într-un comunicat al ANAF.

La bugetul de stat s-au încasat aproape 116,84 miliarde lei, cu 11,33% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, pe fondul creşterii generale a volumului obligaţiilor fiscale declarate cu 4,3%.

Impozitul pe profit a adus încasări de 13,05 miliarde lei, în urcare cu 11,2%, pe fondul creşterii de viramente înregistrate de la agenţii economici cu 9,3% şi a impozitului virat de băncile comerciale cu 89,5%. Totodată, la creşterea încasărilor a contribuit intensificarea inspecţiilor fiscale la contribuabili identificaţi cu risc fiscal asociat preţurilor de transfer, selectaţi în baza analizei de risc.

Fiscul a obţinut venituri din impozitul pe venit de circa 21,64 miliarde lei, cu 13,19% mai mari, datorită creşterii nivelului salariului minim, intensificării controalelor privind combaterea subdeclarării impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale şi creşterii gradului de colaborare cu Inspecţia Muncii.

Încasările din TVA au fost de aproximativ 47,92 miliarde lei, majorate cu 11,8%, în condiţiile reducerii cotei TVA la alimente şi băuturi nealcoolice de la 1 iunie.

În domeniul accizelor, inclusiv taxa pe viciu, veniturile colectate au urcat cu 8%, la 21,45 miliarde lei.

La bugetul fondului naţional unic pentru asigurări de sănătate s-a înregistrat o majorare a încasărilor cu 13%, la 17,38 miliarde lei.

Bugetul asigurărilor sociale de stat a consemnat, în schimb, o scădere cu 8,59%, la 29,7 miliarde lei. Încasările sunt influenţate negativ de reducerea cu cinci puncte procentuale a contribuţiei datorate de angajator şi de creşterea volumului vărsămintelor la Pilonul II de pensii în urma majorării cotei de contribuţie la 5%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ANAF,
ÎNCASĂRI,
/actualitate/anaf-a-incasat-suplimentar-5-miliarde-lei-din-tva-la-10-luni-cu-venituri-totale-de-165-3-miliarde-lei-14882452
14882452
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.