Americanul Luke Somers, ostatic Al-Qaida, a fost ucis în operaţiunea care viza eliberarea sa. Chuck Hagel: Somers şi un alt ostatic străin au fost asasinaţi de terorişti

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 06 decembrie 2014 39 afişări

Americanul Luke Somers, care era ţinut ostatic de Al-Qaida în Yemen, a fost ucis sâmbătă într-o operaţiune militară americano-yemenită vizând să-l elibereze, a declarat un oficial yemenit de rang înalt pentru AFP. Secretarul american al Apărării Chuck Hagel a confirmat sâmbătă moartea fotoreporterului american Luke Somers şi a unui bărbat care nu este cetăţean american, în timpul unei operaţiuni pentru eliberarea acestora.

UPDATE 13:08 - Hagel confirmă moartea a doi ostatici în Yemen, afirmând că au fost asasinaţi de AQPA

Fotoreporterul american Luke Somers şi un ostatic străin au fost "asasinaţi" de Al-Qaida în cursul unei operaţiuni vizând eliberarea lor, în centrul Yemenului, a confirmat sâmbătă secretarul american al Apărării Chuck Hagel, aflat într-o vizită în Afganistan, relatează AFP.

"Forţele speciale americane au efectuat o misiune în Yemen cu scopul de a elibera un cetăţean american, Luke Somers, şi orice alt cetăţean străin ţinut în captivitate împreună cu el de către terorişti din cadrul Al-Qaida în Peninsula Arabia (AQPA). Dar domnul Somers şi alt bărbat, care nu este cetăţean american, captiv împreună cu el, au fost asasinaţi de către terorişti AQPA în cursul acestei operaţiuni", a declarat Hagel, citat într-un comunicat.

Forţe yemenite şi americane au efectuat o operaţiune militară comună, încercând să-i elibereze pe cei doi ostatici Al-Qaida în Yemen.

Statele Unite au iniţiat această operaţiune "în centrul Yemenului", deoarece "existau motive convingătoare să credem că domnul Somers se confrunta cu un pericol iminent", a declarat Hagel, precizând că "numeroşi combatanţi" Al-Qaida care supravegheau ostaticii au fost ucişi.

Într-o înregistrare video postată joi pe Internet, Al-Qaida în Penisnula Arabia (AQPA), cu baza în Yemen, a ameninţat cu executarea lui Luke Somers în trei zile dacă Statele Unite nu răspund cerinţelor grupării. AQPA nu a precizat care sunt aceste revendicări, afirmând că Washingtonul le "cunoaşte".

"Misiunea de ieri (vineri) aminteşte angajamentul absolut al Statelor Unite faţă de securitatea cetăţenilor săi, indiferent unde se află în lume", a adăugat Hagel, care efectuează ultima sa vizită în Afganistan, înaintea încheierii misiunii de luptă a NATO în această ţară la sfârşitul lunii.

Sud-african ucis în Yemen, într-o operaţiune vizând eliberarea unor ostatici - ONG

Un profesor sud-african, Pierre Korkie, luat ostatic în Yemen în mai 2013, a fost ucis sâmbătă într-o încercare a armatei americane de eliberare a unor ostatici, a anunţat o organizaţie nonguvernamentală (ONG) care încerca să negocieze eliberarea acestuia, relatează AFP.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
YEMEN,
SUA,
AL-QAIDA
/actualitate/americanul-luke-somers-ostatic-al-qaida-a-fost-ucis-in-operatiunea-care-viza-eliberarea-sa-chuck-hagel-somers-si-un-alt-ostatic-strain-au-fost-asasinati-de-teroristi-13705888
13705888
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.