Alegeri locale în Ucraina, cu valoare de test pentru supravieţuirea coaliţiei lui Poroşenko

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 25 octombrie 2015 54 afişări

Ucrainenii votau duminică într-un scrutin electoral considerat un test pentru supravieţuirea fragilei coaliţii a preşedintelui prooccidental Petro Poroşenko, în contextul în care ţara este afectată de o puternică criză economică şi conflictul din est, relatează postul RFE-RL online.

Ucrainenii aleg primari şi consilieri locali în întreaga Ucraină - mai puţin în zone din est, aflate sub controlul separatiştilor proruşi, şi în Crimeea, anexată de Rusia anul trecut.

Secţiile de votare au rămas de asemenea închise în oraşul Mariupol (sud), situat în apropiere de zonele controlate de către rebeli, în urma unei dispute cu privire la buletinele de votare, care au fost tipărite de către o firmă controlată de către influentul magnat Rinat Ahmetov, declanşând temeri de fraudare.

"Alegerile trebuie amânate, pentru că unele dintre buletine prezintă probleme grave", a anunţat Natalia Kaşcişci, o membră a Comisiei Electorale locale.

Potrivit partidului Solidaritatea, al lui Poroşenko, alegerile "au fost anulate... din cauza pregătirii necorespunzătoare a buletinelor de vot, lipsei controlului asupra tipăririi şi numărului acestora şi unei depozitări de neîncredere".

Partidul îşi exprimă speranţa, în acest comunicat, ca alegeri pentru Primărie şi Consiliul Regional să fie organizate, la Mariupol, în "săptămânile următoare".

Potrivit unor proiecţii, Solidaritatea urmează să obţină cel mai mare număr de primari şi consilii locale.

Însă cota de popularitate a lui Poroşenko a scăzut la 26%, jumătate din cea de care se bucura atunci când a devenit preşedinte, în mai 2014.

Premierul Arseni Iaţeniuk, a cărui popularitate tinde către zero, nu a apărut în campanie.

Un beneficiar al acestei situaţii ar putea să fie Partidul Opoziţiei din Ucraina, alcătuit în principal din foşti membri ai Partidului Regiunilor, al fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici, îndepărtat de la putere.

În numeroase zone din estul Ucrainei - un fief al fostului Partid al Regiunilor - politicieni proruşi au rămas la putere pe plan local, în pofida protestelor Euromaidan, care l-au înlăturat de la putere pe Ianukovici în februarie 2014.

Partidul Opoziţiei, care în prezent deţine aproximativ 10% din mandate în Parlamentul ucrainean, respinge obiectivul lui Poroşenko de integrare a ţării în NATO, pronunţându-se pentru un statut de ţară nealiniată.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UCRAINA,
ALEGERI,
/actualitate/alegeri-locale-in-ucraina-cu-valoare-de-test-pentru-supravietuirea-coalitiei-lui-porosenko-14861352
14861352
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.